Nog meer belastingaangiftes. Ik dacht dat het met de twee jaarlijkse aangiftes in januari en mei allemaal geregeld moest zijn. Niets bleek minder waar. Mijn accountant maakte me erop attent dat ik voor 2020 (en waarschijnlijk de komende jaren) nog wat extra moet doen.

Hoe zit dat?

In het land waar ik woon is er een belastingregel die voorschrijft dat vermogen dat bij financiële instellingen in het buitenland is ondergebracht gemeld moeten worden zodra de totale waarde boven een bepaald bedrag komt. Het gaat dus om een meldplicht. In 2020 is als gevolg van mijn beleggingen de totale waarde boven dat bedrag uitgekomen, en aangezien ik mijn beleggingsrekening bij een Nederlandse broker heb, moet ik er dus melding van maken.

Niet alleen moet ik mijn beleggingsrekening melden. Onder de meldplicht valt al het vermogen bij financiële instellingen in het buitenland, inclusief bankrekeningen…en pensioenen.

Diepe zucht. In de jaren dat ik in Nederland heb gewerkt, heb ik bij vier verschillende pensioenfondsen pensioen opgebouwd. En dus heb ik bij alle vier de waarde van mijn opgebouwde pensioenaanspraken op moeten vragen. Die moet namelijk berekend worden voor de specifieke peildatum en is niet terug te vinden een standaard pensioenoverzicht. Allemaal extra werk, maar het is niet anders.

Om het geheel nog bewerkelijker te maken, schrijft de belastingregel voor dat ik de peildatum voor de totaalwaarde van het buitenlands vermogen moet bepalen door de totale waarde op de laatste dag van iedere maand in het belastingjaar te bekijken (dat zijn dus twaalf bedragen) en daaruit de hoogste waarde te kiezen.

Dat alles moest uiterlijk 30 juni ingediend worden. Doe ik dat niet en komt de belastingdienst er later achter dat ik iets niet (of tegen een te lage waarde) heb gerapporteerd, dan kan me dat op een boete komen te staan. Dat gaat dan in de vorm van een fors percentage van het bedrag dat niet is opgegeven. Meevaller was dat ik de gegevens via de website van de belastingdienst heb kunnen opgeven.

Eindelijk

Het zit erop, de belastingaangifte voor 2020, maar dat heeft uiteindelijk dus wel tot halverwege het jaar geduurd. Ik weet in ieder geval wat me te wachten staat volgend jaar.


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: