In deel 1 van het artikel over mijn jaarlijkse belastingaangiftes in het Verre Oosten heb ik verteld over de jaarlijkse, reguliere aangifte. Die is verplicht voor iedereen die in loondienst is, en wordt gefaciliteerd door de werkgevers.

In dit artikel wil ik wat vertellen over de uitgebreide aangifte. Dat is een tweede, jaarlijkse aangifte die in bepaalde gevallen ingediend moet worden vóór het einde van de maand mei. Mijn financiële situatie valt daaronder.

Criteria voor de uitgebreide aangifte

Simpelgezegd moet de uitgebreide aangifte worden ingediend als er naast het inkomen vanuit loondienst nog andere inkomsten zijn. Denk daarbij aan:

  • Inkomsten uit een eigen bedrijf
  • Inkomsten van buiten de landsgrenzen (alle wereldwijde inkomsten zijn belastbaar in het land waar ik woon)
  • Kapitaalwinst
  • Inkomsten uit beleggingen (niet zijnde kapitaalwinst)

De laatste twee (kapitaalwinst en inkomsten uit beleggingen) zijn voor mij van toepassing.

Voor we verder gaan, wil ik een korte uitleg geven over het begrip kapitaalwinst en de belastbaarheid daarvan. Kapitaalwinst is winst die wordt gemaakt door het verhandelen van bezittingen, bijvoorbeeld vastgoed of aandelen. De volledige winst (=verkoopprijs minus aankoopprijs) is belastbaar tegen een tarief van rond de 20%.

Het flauwe is dan weer dat kapitaalverlies niet aftrekbaar is. Kortom, maak je winst dan moet je belasting betalen, maak je verlies dan heb je pech gehad.

Beleggingen

In 2018 ben ik begonnen met beleggen. Alle winst en andere inkomsten die ik uit mijn beleggingen ontvang moeten, ongeacht de grootte van de bedragen, worden opgegeven via de uitgebreide aangifte.

Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Ik had (en heb) geen idee van de regels en procedures. De belastingdienst hieroo heeft met alle goede bedoelingen een complete uitleg voor de buitenlandse inwoners geschreven van bijna 400 pagina’s. Succes ermee!

Daarbij komt nog dat ik beleg via een Nederlandse broker. Die geven me een mooi en uitgebreid jaaroverzicht, maar daar moet ik dan nog wel “even” de juiste getallen uit halen voor mijn belastingaangifte.

Een hoofdpijndossier eerste klas dus. Na een lange zoektocht heb ik gelukkig een vakkundige accountant gevonden die me helpt.

Trouwens, die zoektocht is me zwaar gevallen. Ik dacht: zo lang je geld meebrengt, kan alles. Nou, mooi niet dus. Bij de meeste foreigner tax agents kreeg ik nul op rekest: “ik heb het te druk” of gewoon helemaal geen antwoord.

Ik kreeg de indruk dat men niet zoveel trek had in een klant uit Nederland. Voor de aangifte moet namelijk ook rekening gehouden worden met een eventueel belastingverdrag tussen de landen. Als een zo’n tax agent niet eerder met een Nederlander heeft gewerkt – en die kans is aanzienlijk – moet diegene dat eerst gaan uitzoeken. En de kans dat er later opnieuw een Nederlander bij dezelfde agent aanklopt, is ook niet zo groot. Kortom: veel werk voor relatief weinig opbrengst. Het is veel makkelijker om klanten met een meer “gangbare” nationaliteit te bedienen.

Inhoud van de uitgebreide aangifte

Terug naar de aangifte. Het gaat in mijn geval dus om de winst en andere inkomsten uit mijn beleggingen die ik op moet geven. De inkomsten worden echter niet allemaal op dezelfde manier belast:

  • Winst op de verkoop van aandelen is belastbaar als kapitaalwinst (ongeveer 20% belasting).
  • Ontvangen dividend is belastbaar als regulier inkomen en wordt dus opgeteld bij mijn jaarinkomen vanuit mijn werkgever (progressief belast). Onder bepaalde voorwaarden kan reeds ingehouden dividendbelasting worden afgetrokken.
  • Rente die ik ontvang voor het uitlenen van mijn aandelen via de broker is belastbaar als regulier inkomen en wordt dus ook opgeteld bij mijn jaarinkomen vanuit mijn werkgever (progressief belast).

Alle bedragen moeten ook nog omgerekend worden naar de lokale valuta. Dat gebeurt volgens wisselkoersen die jaarlijks door de belastingdienst worden vastgesteld.

Opstellen van de uitgebreide aangifte

Om de aangifte op te laten stellen, stuur ik mijn accountant een kopie van de reguliere belastingaangifte die door mijn werkgever is ingediend en het jaaroverzicht van mijn broker waarin ik de winst en inkomsten aanstreep. De accountant stelt dan een aangifte op voor de kapitaalwinstbelasting en breidt de bestaande reguliere aangifte uit met de items die als inkomsten belast worden.

Na goedkeuring mijnerzijds wordt het geheel naar de belastingdienst gestuurd, en de accountant gaat zelfs voor me naar de bank om het geld naar de belastingdienst over te schrijven. Daar krijg ik dan netjes afschriften van. Voor beide delen van de aangifte moet een deel betaald worden aan de federale belastingdienst, en een deel aan de lokale belastingdienst. Het gaat dus om vier betalingen.

Voor het hele gebeuren brengt de accountant me zo’n 400 euro in rekening. Het is niet goedkoop, maar daarmee geef ik het wel helemaal uit handen aan een kundig persoon en voorkom ik een hoop werk én problemen. Want problemen met de belastingdienst in een vreemd land, daar heb ik totaal geen trek in.

Conclusie

Hoewel het voldoen aan mijn belastingplicht geen heel eenvoudige klus is, valt het me toch niet tegen. De hulp van mijn werkgever en mijn accountant zijn uitermate waardevol gebleken. Voor wat betreft de belastingtarieven heb ik een neutraal gevoel. It is what it is.


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: