Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

De Formule 1 in 2022

De ontknoping van het Formule 1-seizoen 2021 nadert. Vanaf volgend jaar zal er voor de Nederlandse kijkers nogal wat veranderen, want een belangrijk deel van de uitzendrechten gaat over naar een andere commerciële partij. In deze blog een vooruitblik naar de Formule 1 in 2022 en het kostenplaatje voor de Nederlandse fans.

Formule 1 in Casa de FEF

In Casa de FEF staat bij iedere race van de Formule 1 de TV aan. De meeste races zijn in Europa in de middag, dus bij ons in de avond. Dat is een gunstig tijdstip om te kijken. Sommige races echter vallen in Europa in de avond. En bij ons dus midden in de nacht. Verklaar me voor gek, maar voor die races ga ik vroeg naar bed, zet de wekker, kijk de race en ga weer terug naar bed. Ik durf wel te stellen dat ik fan ben. 🙂

Ik vind het gewoon een hele mooie sport, want het past goed bij mijn persoonlijke interesse in auto’s en techniek. Daarbij was 2021 een bijzonder interessant jaar in de Formule 1 met felle competitie, mooie acties op de baan en onverwachte wendingen. Een groot verschil met afgelopen jaren, waarin je soms de uitslag van de races al bijna kon voorspellen nog voordat er ook maar een meter was gereden. En dat is echt heel saai.

Maar goed, dit is natuurlijk geen Formule 1-blog, dus laten we snel doorgaan.

Wat er anders wordt in 2022

Simpelgezegd: om sport te mogen uitzenden, moet een televisiezender uitzendrechten betalen aan de organisatie van die sport. In het geval van de Formule 1 zijn de commerciële aspecten ondergebracht in een apart bedrijf, de FOM (Formula One Management). Televisiezenders betalen dus de uitzendrechten aan de FOM.

De uitzendrechten worden in een contract voor bepaalde tijd vastgelegd. Ziggo Sport had de rechten voor het live uitzenden van de Formule 1 tot en met 2021 in handen. Voor 2022 en verder heeft Ziggo Sport opnieuw moeten bieden om een nieuw contract te krijgen. Daarbij zijn ze overboden door NENT Group (Nordic Entertainment Group), een partij uit Zweden die in Noord-Europa al veel uitzendrechten voor de Formule 1 en andere sportcompetities in handen heeft. NENT Group heeft een contract voor drie jaar.

Dat betekent dus dat de Formule 1 in Nederland in ieder geval in 2022, 2023 en 2024 niet meer live bij Ziggo Sport te zien is.

Wie zendt wat uit in 2022?

Het wordt een beetje een ingewikkeld verhaal voor 2022.

De NENT group heeft dus in Nederland (exclusief) de rechten in handen om live verslag te mogen doen van de Formule 1 voor de komende drie jaar. Ook heeft men aangekondigd dat er rond de live verslagen andere programma’s gemaakt gaan worden. Denk aan voor- en nabeschouwingen. Dat alles zal worden aangeboden via hun online streamingdienst genaamd Viaplay. Omdat het een streamingdienst is, is die alleen te bekijken op een computer/tablet/smartphone of een televisie met daarvoor geschikte “smart”-functies. Echter…

Onlangs hebben KPN en Ziggo aangekondigd dat ze een samenwerking zijn aangegaan met NENT Group. Tegen extra betaling kunnen klanten van KPN en Ziggo alsnog live de Formule 1 kijken op televisie. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat klanten van KPN en Ziggo het Viaplay abonnement als extra kanaal kunnen gaan kijken. Let wel: het kanaal Ziggo Sport zal dus, hoe dan ook, niet zelf live verslag doen van de Formule 1.

Ondanks dat Ziggo Sport niet hun eigen live programma van de Formule 1 zal hebben, hebben zij wel de samenvattingsrechten weten te bemachtigen (waarmee men dus samenvattingen mag uitzenden). Ook blijven de Formule 1-talkshows en andere gerelateerde programma’s op dat kanaal bestaan.

Daarnaast heeft ook de NOS samenvattingsrechten verkregen en zenden zij bovendien in 2022, 2023 en 2024 gratis live de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort uit.

Maar, er is meer.

De Formule 1 zelf biedt ook een streamingdienst aan, rechtstreeks aan de kijkers, genaamd F1 TV Pro. Deze is alleen als online streamingdienst beschikbaar, maar biedt voor de fans wel wat leuke extra’s. Zo kun je via F1 TV Pro niet alleen de gebruikelijke televisiebeelden zien, maar is het ook mogelijk om aan boord te stappen bij een coureur (iedere Formule 1-auto heeft een ingebouwde camera) en mee te luisteren op de boordradio (communicatie tussen de coureur en het team). Daarnaast is er live data beschikbaar die de rondetijden etc. laten zien. Tot slot is het op F1 TV Pro mogelijk om te schakelen tussen commentaar in meerdere talen, waaronder Nederlands.

En dan is er nog Grand Prix Radio dat wordt gerund door o.a. Formule 1-commentator Olav Mol. Zij hebben voor Nederland de radiorechten vastgelegd, vooralsnog tot en met 2023. Ook hier wordt live verslag gedaan van de Formule 1-races, maar dan uiteraard zonder beeld.

En dat kost dan…

Dit is hoe het eruit gaat zien in 2022:

  • Live uitzendingen van de Formule 1 zijn te zien via streamingdienst Viaplay (NENT Group) voor EUR 13,99 per maand.
  • Live uitzendingen van de Formule 1 zijn ook te zien via streamingdienst F1 TV Pro (Formule 1-organisatie) voor EUR 64,99 per jaar. Dit is dus een stuk goedkoper dan Viaplay. Maar, let op! Er gaan geruchten dat zodra Viaplay in 2022 van start gaat in Nederland het niet meer mogelijk zal zijn voor Nederlanders om nieuwe klant te worden bij F1 TV Pro. Iets soortgelijks is eerder in andere landen ook gebeurd. De Formule 1-organisatie heeft benadrukt dat F1 TV Pro beschikbaar blijft in Nederland, maar het is op dit moment onduidelijk of dat alleen geldt voor bestaande klanten. Voor wie overweegt om een abonnement op F1 TV Pro te nemen, is het misschien een goed idee om nu alvast een jaarabonnement af te sluiten.
  • Klanten van KPN en Ziggo zullen de live uitzendingen van Viaplay tegen betaling ook op televisie kunnen zien. De kosten daarvan zijn nog niet bekend, al geeft Ziggo aan dat men verwacht het met korting aan te kunnen bieden.
  • Zowel Viaplay als Ziggo Sport zullen hun eigen programmering rondom de Formule 1 gaan uitzenden.
  • Samenvattingen van de Formule 1 zullen worden aangeboden bij de NOS (gratis), op Ziggo Sport (“gratis” voor Ziggo klanten, betaald via andere aanbieders), F1 TV Pro (inbegrepen in het abonnement) en vermoedelijk ook bij Viaplay.
  • De Formule 1 van Nederland op het circuit van Zandvoort zal in ieder geval bij de NOS gratis uitgezonden worden.
  • Gesproken live verslagen van de Formule 1-races door commentator Olav Mol zijn gratis te beluisteren via Grand Prix Radio.

Dit alles is gebaseerd op de informatie die mij nu voorhanden is. Hier en daar zijn er nog wat dingen onduidelijk en gaan er nog wat geruchten, bijvoorbeeld over meerdere races die mogelijk gratis uitgezonden gaan worden.

Voor huidige klanten van Ziggo is het een tegenvaller. Zij hadden het kanaal Ziggo Sport “gratis” bij hun Ziggo abonnement, en konden dus tot nu toe de Formule 1 bekijken zonder extra te betalen. Om Formule 1 live te kunnen blijven kijken, zullen zij vanaf 2022 extra moeten gaan betalen voor Viaplay (al dan niet via Ziggo) of F1 TV Pro.

Voor huidige klanten van bijvoorbeeld KPN is het een 50/50 verhaal. Klanten van KPN moesten al EUR 14,99 per maand betalen om Ziggo Sport te kunnen kijken. Deze klanten kunnen er dus voor kiezen om niet meer voor Ziggo Sport te betalen en in plaats daarvan via Viaplay (al dan niet via KPN) of F1 TV Pro te gaan kijken, waarmee ze goedkoper uit zijn. Tenzij ze ook de Formule 1-programmering op Ziggo Sport willen blijven kijken, dan kost het twee keer extra geld.

FEF blijft kijken

Al hetgeen ik hierboven schreef heeft natuurlijk betrekking op de situatie in Nederland. Hier in het Verre Oosten hebben we geen KPN of Ziggo, dus voor ons ziet de situatie er sowieso anders uit. Maar dat is niks voor deze blog, want die is alweer lang genoeg. Ik blijf in 2022 in ieder geval Formule 1 kijken. Live, en als het kan weer naar alle races!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media:

Vorige

Hoe word ik zo goedkoop mogelijk dronken?

Volgende

Een vooruitblik naar de rest van 2022

  1. Jaap

    Om het F1 TV Pro nog aantrekkelijker te maken: ik heb afgelopen week gebruik gemaakt van de actiecode F1GAME25 om 25% korting te krijgen (dan kom je op ~48 euro / j uit).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén