Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

De kosten van mijn printer

Met deel twee van de jaarlijkse belastingaangiftes voor de deur (waarover ik vorig jaar ook schreef) moet ik weer wat rapportages en formulieren printen. En ja hoor, het was zover: de zwarte toner was leeg. Door de tonercartridge een paar keer te schudden en terug in de printer te stoppen, kon ik het nog een pagina of 15 rekken, maar toen was het wel echt op. Nou ja, ik mag eigenlijk niet klagen, want dit was voor het eerst dat een toner leeg was sinds ik de printer heb gekocht. Nu ik de toner moest vervangen, kon ik eens bekijken hoeveel ik print en uitrekenen wat het me kost.

Mr. FEF en papier

Eigenlijk houd ik niet van papieren documenten. Sinds ik geëmigreerd ben, is mijn administratie al zoveel mogelijk digitaal (en daar ben ik zó blij mee). Maar soms kom je er niet omheen om met papier te werken, zoals bij het indienen van de belastingaangifte.

Ik print echt niet veel. Precies daarom heb ik gekozen voor een laserprinter. Die zijn misschien in aanschaf wat duurder dan een inktprinter, maar de onhandige eigenschap van inktpatronen en de spuitkoppen is dat de inkt na verloop van tijd gaat indrogen. Niet alleen zit je dan met een printer die het niet doet op het moment dat je hem nodig hebt, soms betekent het ook einde inktpatroon of spuitkop met alle kosten van dien om het apparaat weer werkend te krijgen. Een laserprinter daarentegen kan prima voor lange tijd ongebruikt staan en zonder problemen weer afdrukken.

De software in mijn printer houdt statistieken bij. Daar kon ik het volgende in zien:

 • Ik heb de printer begin 2015 in gebruik genomen
 • Er zijn ongeveer 450 pagina’s in zwart-wit afgedrukt
 • Er zijn ongeveer 300 pagina’s met kleur afgedrukt
 • De zwarte toner was leeg
 • De kleuren toners (cyaan, magenta en geel) waren allemaal halfvol
 • De gemiddelde pagina (zowel zwart-wit als kleur) had een bedrukkingspercentage van ongeveer 3,5%

Daaruit beredeneer ik grofweg het volgende:

 • Ik print gemiddeld ongeveer 125 pagina’s per jaar.
 • Op de pagina’s met kleur is ook zwarte toner gebruikt voor het mengen van de kleuren en voor tekst. De zwarte toner is dus goed geweest voor zo’n 750 pagina’s in totaal. Dat is best weinig voor een laserprinter. Maar daar staat deze printer ook om bekend, en daarom is hij ook lekker compact.
 • De kleuren toners zouden zo’n 600 pagina’s mee moeten kunnen.

Deze aantallen pagina’s zijn gebaseerd op mijn huidige printgedrag. Als ik grote foto’s of logo’s ga afdrukken, zal het gemiddelde bedrukkingspercentage snel omhoog gaan en zullen er minder pagina’s afgedrukt kunnen worden met een tonercartridge.

Het printerkartel

Originele verbruiksaccessoires voor printers zijn duur. Heel duur. Te duur. Al jarenlang proberen printerfabrikanten ons op te lichten voor een beetje inkt of toner. De originele toners voor mijn printer kosten ongeveer 50 euro. Per stuk, dus 200 euro voor de hele set van zwart plus drie kleuren. En dat terwijl de printer (met toners erbij) destijds nog geen 150 euro kostte.

Gelukkig zijn er bedrijven die een alternatief bieden, in de vorm van hervulde cartridges. Die bedrijven halen gebruikte cartridges op, vullen ze met nieuwe toner en bieden ze weer te koop aan. Ik weet het, gebruikt is niet nieuw, kwaliteit enzo. Maar aangezien die toners maar 15 euro kosten, interesseert me dat eigenlijk helemaal niet. I’ll take my chance.

160 jaar printplezier?

Nu kunnen we berekenen wat mijn printer in gebruik ongeveer kost.

 • Toner: voor zwart-wit pagina’s EUR 15 / 750 pagina’s = EUR 0,02 per pagina. Voor pagina’s met kleur (3 x EUR 15 (alle kleuren) / 600 pagina’s) + (EUR 15 (zwart) / 750 pagina’s) = EUR 0,095 per pagina.
 • Papier: de laatste keer dat ik standaard 80-grams A4 papier kocht, was dat volgensmij EUR 2,50 voor een pak van 500 vellen. In grotere hoeveelheden wordt het ongetwijfeld goedkoper. Laten we zeggen: EUR 0,005 per pagina.
 • Printer: in een laserprinter zitten nog wat onderdelen die slijten. Zo is er de fuser unit, een rol die met behulp van warmte de toner op het papier drukt. Volgens de fabrikant zou deze 20.000 pagina’s mee moeten gaan. Dergelijke onderdelen zijn duur om te vervangen, en misschien niet eens meer te krijgen zodra ik in de buurt van die 20.000 pagina’s kom. Voor het gemak kan ik de hele printer afschrijven over 20.000 pagina’s, maar hoe realistisch is dat? Met mijn gemiddelde van 125 pagina’s per jaar doe ik daar 160 jaar over. Ik schat in dat er na 10 tot 15 jaar na aanschaf nergens accessoires meer te krijgen zijn, of de printer is overleden. Dat zijn dan 1875 pagina’s. Laat ik nog eens wat extra printen, misschien het dubbele? EUR 150 (aanschaf printer) / 3750 pagina’s = EUR 0,04 per pagina.
 • Elektriciteit: niet meegerekend, maar lijkt me verwaarloosbaar.

Dat brengt me tot de volgende totalen:

Voor pagina’s in zwart-wit: EUR 0,02 + EUR 0,005 + EUR 0,04 = EUR 0,065 per pagina.

Voor pagina’s met kleur: EUR 0,095 + EUR 0,005 + EUR 0,04 = EUR 0,14 per pagina.

Het is natuurlijk allemaal maar bij benadering, maar ik ben niet verbaasd over de uitkomst. De bedragen vind ik in ieder geval verdedigbaar om thuis een printer te hebben. En natuurlijk is het ook gewoon fijn dat je thuis op ieder moment kunt printen.


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media:

Vorige

Stemmen vanuit het buitenland

Volgende

Telefoonabonnementen: eentje opgezegd!

 1. Ik kan alleen maar akkoord gaan met je concludering als je niet te veel betaald voor de inkt. Mijn printer kleurcartridge kost ong. 20 eur om te vervangen en nog eens 20 euro voor zwart. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd hoeveel het me effectief kost, maar naast de kostprijs is er ook nog het gemak. Dat is moeilijker te kwantificeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén