Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

Categorie: Digitale domein Pagina 1 van 2

De zin en onzin van sneller internet

Deze week was in het nieuws te lezen dat nutsbedrijf Delta haar klanten internetaansluitingen gaat aanbieden met een snelheid van 8 gigabit per seconde, ofwel 8000 Mbps. Acht duizend megabit per seconde! Dat wil iedereen wel. Of toch niet? Zijn de maandelijkse lasten van een snellere (duurdere) internetaansluiting te rechtvaardigen?

Wifi upgrade in Casa de FEF

Pasgeleden is de wifi voorziening in Casa de FEF vernieuwd. De reden was dat ik een aantal problemen met het oude wifi systeem op wilde lossen. Door al het thuisblijven en thuiswerken in de afgelopen periode is het onderwerp wifi actueler dan ooit en daarom leek het me een geschikt moment om de upgrade met jullie te delen.

Eigenlijk wilde ik in deze blog ook technische achtergrond over wifi geven, maar het verhaal werd daarmee zo lang en ingewikkeld dat het het doel van een financieel blog aardig voorbij zou schieten. Dus houd ik het op technisch vlak iets eenvoudiger.

De kosten van mijn printer

Met deel twee van de jaarlijkse belastingaangiftes voor de deur (waarover ik vorig jaar ook schreef) moet ik weer wat rapportages en formulieren printen. En ja hoor, het was zover: de zwarte toner was leeg. Door de tonercartridge een paar keer te schudden en terug in de printer te stoppen, kon ik het nog een pagina of 15 rekken, maar toen was het wel echt op. Nou ja, ik mag eigenlijk niet klagen, want dit was voor het eerst dat een toner leeg was sinds ik de printer heb gekocht. Nu ik de toner moest vervangen, kon ik eens bekijken hoeveel ik print en uitrekenen wat het me kost.

Mezelf in de vingers gesneden

Zodra ik besloten heb om iets aan te schaffen, ben ik meestal niet te beroerd om er geld aan uit te geven. Wel ben ik zuinig op mijn spullen. Ik baal van onnodige schades en probeer defecten te voorkomen door op tijd onderhoud uit te voeren.

De ventilators in mijn laptop bliezen al een tijdje een stuk harder dan in het begin, toen het apparaat nog nieuw was. Na bijna drie jaar dagelijks gebruik zat de kans er dik in dat de koelinrichting aan de binnenkant vol zou zitten met stof.

Omdat moderne computers (laptops inclusief) op allerlei punten beveiligd zijn tegen oververhitting, zal een geblokkeerde koelinrichting niet direct schade aanrichten. Simpelgezegd: in de praktijk zullen de ventilatoren sneller gaan draaien, en wordt de snelheid teruggeregeld zodat er minder warmte gegenereerd wordt. Beide zijn hinderlijk. Op de lange termijn kan het echter wel zo zijn dat de levensduur verkort wordt als het apparaat voortdurend erg warm wordt. Tijd dus om er eens naar te kijken.

Software: gratis of betalen?

Volgens dit artikel van het CBS was in 2018 maar liefst 98 procent van de Nederlandse huishoudens aangesloten op het internet. 78 procent van de huishoudens had een laptop in huis, en een “ouderwetse” desktop computer was nog bij 50 procent van de huishoudens te vinden. Mobiele apparaten zijn, niet verrassend, in razend tempo populair geworden.

Naast het apparaat zelf hebben we ook software nodig om ons werk uit te kunnen voeren. Op de meeste computers staat een uitgebreide verzameling van software geïnstalleerd: het besturingssysteem, een e-mailprogramma, een internetbrowser, (hopelijk) antivirus en beveiligingssoftware, een tekstverwerker, een spreadsheetprogramma, en ga zo nog maar even door.

Voor het overgrote deel van de toepassingen is er software te vinden in gratis en betaalde varianten. Waar kiezen we voor?

Een eenvoudiger digitaal leven (deel 2)

In mijn vorige blog “Een eenvoudiger digitaal leven (deel 1)” schreef ik over mijn eerste digitale hervormingen, namelijk het opruimen van mijn mailbox en het gebruiken van een app voor het volgen van blogs.

Nu, in deel twee van de blog, vertel ik jullie over mijn social mediagebruik en waarom een laptop mijn leven een stuk aangenamer heeft gemaakt.

Een eenvoudiger digitaal leven (deel 1)

Het is de laatste periode financieel wat rustiger hier. Er zijn eigenlijk geen gekke dingen gebeurd. Of het met de coronacrisis te maken heeft? Hmm, nee, ik denk het eerlijkgezegd niet. Misschien speelt het feit dat ik mijn uitgaven dagelijks in kaart ben gaan brengen een grotere rol. Wie zal het zeggen?

Hoe dan ook, het geeft in ieder geval wel een zekere vorm van rust. En het geeft ook de mogelijkheid om wat blogs te schrijven die in het digitale domein passen. Ik bedoel daarmee alles wat met computers, software, mobiele apparaten, online diensten, enzovoorts te maken heeft. Want, zoals ik in mijn introductie al schreef, is dat één van de andere onderwerpen waar ik over wil schrijven.

Terzijde: ik heb bedacht dat ik voortaan blogs wil schrijven in plaats van artikelen. Het woord artikel klinkt wat te ouderwets. 😉

Computers en software, het is altijd een hobby van me geweest. In de loop der jaren heb ik van alles in huis gehad. Desktop computers, laptops, een home theater PC, server systemen, Raspberry Pi minicomputers, en natuurlijk een NAS (Network Attached Storage) zodat alle apparaten toegang hebben tot de data.

Buiten het geld dat erin is gestoken, heeft het me vooral altijd heel veel tijd gekost. Ik kan het niet zo goed hebben als er dingen niet werken, dus het bijhouden van al die computersystemen is best bewerkelijk. Updates, backups, een reparatie hier en daar, je bent zo weer een paar uur verder.

Al die geïnvesteerde tijd is trouwens helemaal niet onverdienstelijk geweest. Ik heb er veel van geleerd, en dat komt me in mijn huidige baan nog regelmatig van pas.

Ineens had ik er geen trek meer in om zoveel tijd in de hobby te steken. Ik wilde me focussen op andere dingen en mijn computer moest een hulpmiddel worden. Iets wat gewoon werkt als ik het aanzet, zónder poespas, mét overzicht.

Pas gekocht: een smartphone en een toetsenbord

Deze keer een kort artikel over twee recente aankopen: een smartphone en een toetsenbord. In mijn artikel van juli 2019 gaf ik al aan dat mijn smartphone versleten was (althans, de batterij daarvan) en dat ik voor de vervanging van het toestel een plan had gemaakt om voordeliger uit te zijn. Het toetsenbord van mijn computer was ook aan vervanging toe, maar dat bleek nog niet zo gemakkelijk.

Smartphone versleten. Wat nu?

Ik ben momenteel in Nederland voor mijn werk en heb mezelf vandaag getrakteerd op een avondje laat naar bed vanwege de temperatuur. Tevens een goed excuus om een artikel te schrijven.

Zo beheer ik mijn wachtwoorden (deel 2)

Dit artikel is het vervolg op Zo beheer ik mijn wachtwoorden (deel 1). In deel 1 heb ik wat verteld over de definitie en achtergrond van wachtwoorden. In dit artikel (deel 2) laat ik jullie zien hoe ik mijn wachtwoorden beheer. Je kunt de delen los van elkaar lezen.

Een disclaimer vooraf: om het artikel leesbaar te houden, heb ik op sommige plaatsen technische details vereenvoudigd.

Pagina 1 van 2

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén