Aan het einde van het vorige artikel vertelde ik dat ik wat zou gaan schrijven over mijn belastingaangiftes, beoordelingsgesprekken en dergelijke. Omdat die voor mij nog niet helemaal zijn afgerond, wacht ik nog even met publiceren over die onderwerpen.

Vandaag begaf ik mij op het ongebruikelijke terrein van computergames. Ik heb daar tegenwoordig heel weinig interesse in, hoewel dat vroeger anders was. Zoals in Nederland momenteel het geval is, zijn we ook hier in het Verre Oosten meer aan huis gebonden vanwege het coronavirus. Ik wilde mijn zinnen even verzetten, en ontdekte dat het vrij eenvoudig is om oude computergames uit de jaren 80 en 90 op een moderne computer te spelen, soms zelfs gratis!

Nostalgie vs. compatibiliteit

In onze vroegere huiskamer hebben meerdere personal computers gestaan. De eerste was een apparaat van Philips, dat later werd vervangen door een systeem met een 486 processor. Als kind heb ik op die computers eindeloos games gespeeld. Het waren allemaal spellen die op het veelgebruikte MS-DOS operatingsysteem werkten.

Helaas zijn in de loop van de jaren 90 veel van deze spellen voor het MS-DOS systeem onspeelbaar geworden. De hardware van de thuiscomputers veranderde in hoog tempo en met de introductie van nieuwe operatingsystemen zoals Windows 95 en Windows 98 verdween langzaamaan de ondersteuning voor MS-DOS programma’s…en games.

De DOSBox applicatie

Gelukkig zijn er wat creatieve software-engineers in de weer geweest om het probleem op te lossen.

Ik heb het over de applicatie DOSBox. Deze applicatie kan geïnstalleerd worden op moderne computers met bijvoorbeeld Windows 7, 8 of 10, en creëert een virtuele MS-DOS computer in een Windows venster. De virtuele omgeving werkt met veel van de oude games en biedt toegang tot zowel beeld als geluid. De oude MS-DOS games kunnen in een venster of in volledig beeld gespeeld worden.
Ik wil er wel bij vermelden dat niet alle games feilloos werken. Het gebruik van de muis wil wel eens problemen geven.

Hoe dan ook, we kunnen dus oude games spelen op onze moderne computer. En het goede nieuws is dat we dat zelfs gratis kunnen doen:

 • De DOSBox applicatie is gratis te verkrijgen (http://www.dosbox.com).
 • Sommige oude games zijn door de makers gratis beschikbaar gesteld (zie dit artikel op Wikipedia).
 • Als je de originele bestanden van vroeger nog in je bezit hebt, kun je die gebruiken.

Geen slecht nieuws in tijden van crisis, toch?

Let op: er bestaat verwarring over games die als zogenaamde abandonware worden aangeboden. Ondanks het feit dat deze games openlijk worden gedistribueerd op diverse websites, zijn ze meestal nog steeds aan auteursrechten gebonden. Feitelijk is het dus niet legaal om deze te gebruiken zonder ervoor te betalen. In de praktijk wordt het vaak gedoogd door de rechthebbenden (vandaar de term abandonware; men heeft geen commerciële interesse meer en laat het daarom links liggen).

Hoe DOSBox te gebruiken voor het spelen van oude MS-DOS computergames

Hieronder volgt een praktische beschrijving voor het gebruik van de DOSBox applicatie op een Windows computer.

 • Stap 1: download de DOSBox applicatie van http://www.dosbox.com. Ga naar de pagina Downloads en klik daar op Windows. Installeer vervolgens de applicatie.
 • Stap 2: verzamel gratis games van het internet, of duik eens de zolder op om te zoeken naar de originele floppy’s of CD’s.
 • Stap 3: maak een folder aan op je computer, bijvoorbeeld C:\DOSGAMES
 • Stap 4: maak subfolders aan voor je games (let op: in het MS-DOS tijdperk hadden bestanden en folders een maximale lengte van acht karakters) en plaats de games in de folders.
 • Stap 5: start DOSBox
 • Stap 6: zet de snelheid van de virtuele processor van DOSBox wat omhoog door een aantal keren Ctrl+F12 te drukken. Het is aan te raden om naar een snelheid van zo’n 15.000 tot 20.000 cycles te schakelen.
 • Stap 7: maak een virtuele harde schijf aan binnen DOSBox door het uitvoeren van het volgende commando: MOUNT C C:\DOSGAMES . De inhoud van de folder C:\DOSGAMES is nu binnen DOSBox bereikbaar.
 • Stap 8: Ga naar de virtuele C-schijf in DOSBox door het uitvoeren van het commando C:

Zie onderstaand screenshot met daarin de snelheid van de virtuele processor en de bovengenoemde commando’s.

Vanaf dit punt is het een kwestie van good-old MS-DOS commando’s gebruiken. Vergeten hoe het ook alweer ging? Zoek even op Google of kijk bijvoorbeeld op deze webpagina voor een uitleg van de meest gebruikte MS-DOS commando’s.

Eenmaal in DOSBox is het mogelijk om met behulp van de toetsencombinatie Alt+Enter de games op volledig beeld te spelen. Gebruik diezelfde toetsencombinatie om terug te schakelen naar weergave in een venster.

Op de download pagina van de DOSBox website is een volledige handleiding beschikbaar.

Veel gameplezier!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: