Het is de laatste periode financieel wat rustiger hier. Er zijn eigenlijk geen gekke dingen gebeurd. Of het met de coronacrisis te maken heeft? Hmm, nee, ik denk het eerlijkgezegd niet. Misschien speelt het feit dat ik mijn uitgaven dagelijks in kaart ben gaan brengen een grotere rol. Wie zal het zeggen?

Hoe dan ook, het geeft in ieder geval wel een zekere vorm van rust. En het geeft ook de mogelijkheid om wat blogs te schrijven die in het digitale domein passen. Ik bedoel daarmee alles wat met computers, software, mobiele apparaten, online diensten, enzovoorts te maken heeft. Want, zoals ik in mijn introductie al schreef, is dat één van de andere onderwerpen waar ik over wil schrijven.

Terzijde: ik heb bedacht dat ik voortaan blogs wil schrijven in plaats van artikelen. Het woord artikel klinkt wat te ouderwets. 😉

Computers en software, het is altijd een hobby van me geweest. In de loop der jaren heb ik van alles in huis gehad. Desktop computers, laptops, een home theater PC, server systemen, Raspberry Pi minicomputers, en natuurlijk een NAS (Network Attached Storage) zodat alle apparaten toegang hebben tot de data.

Buiten het geld dat erin is gestoken, heeft het me vooral altijd heel veel tijd gekost. Ik kan het niet zo goed hebben als er dingen niet werken, dus het bijhouden van al die computersystemen is best bewerkelijk. Updates, backups, een reparatie hier en daar, je bent zo weer een paar uur verder.

Al die geïnvesteerde tijd is trouwens helemaal niet onverdienstelijk geweest. Ik heb er veel van geleerd, en dat komt me in mijn huidige baan nog regelmatig van pas.

Ineens had ik er geen trek meer in om zoveel tijd in de hobby te steken. Ik wilde me focussen op andere dingen en mijn computer moest een hulpmiddel worden. Iets wat gewoon werkt als ik het aanzet, zónder poespas, mét overzicht.

De uitpuilende mailbox

De mailbox. Of eigenlijk een container, want in de laatste zes jaar had ik praktisch geen enkele e-mail opgeruimd. Ik heb drie dingen gedaan:

  • Uitgeschreven voor 95% van de nieuwsbrieven, omdat ik die toch niet lees.
  • Mappen aangemaakt en de e-mail die ik zeker wil bewaren daarin gearchiveerd.
  • De mail die ik niet wil bewaren of waarvan ik twijfelde (dus eigenlijk de rest van de e-mails) in een aparte map gezet. Als ik er over een jaar niks van mis, toedeledokie ik de hele map weg.

Het schrijft zo makkelijk op, maar het heeft me wel om en nabij de 15 uur gekost. Maar goed, nu is het opgeruimd. Zodra ik voortaan e-mails ontvang of verzend, sorteer ik die meteen in de juiste map.

Blogs volgen

Het opruimen van de e-mails bracht me bij een ander punt: het volgen van blogs. Ik had me bij een aantal vlogs geabonneerd voor updates via e-mail. Het was niet zo overzichtelijk en het bladerde ook niet lekker, tussen de andere mails door.

Toen kwam ik erachter dat er apps beschikbaar zijn waarin je blogs en andere websites kan volgen. De meeste van die apps gebruiken de zogenaamde RSS-feeds van websites, maar dat is meer een technisch verhaal. Vrijwel alle blogs zijn standaard voorzien van een RSS-feed.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de app Feedly (klik voor de link). Met een gratis account kun je bij Feedly tot 100 websites volgen, en deze groeperen in maximaal drie kanalen (“feeds”). Voor mij ruim voldoende op dit moment. Het mooie is dat Feedly een mobiele app heeft, maar je ook kunt lezen op de Feedly website. Zo kan je dus thuis en onderweg lezen. Feedly houdt bij welke blogs al gelezen zijn. De interface is bijzonder clean en ziet er in de app en op de website hetzelfde uit.

Stom natuurlijk dat ik het niet eerder heb uitgezocht. Maar ach, soms denk je er gewoon niet eerder aan. We zijn nooit te oud om te leren!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: