In mijn vorige blog “Een eenvoudiger digitaal leven (deel 1)” schreef ik over mijn eerste digitale hervormingen, namelijk het opruimen van mijn mailbox en het gebruiken van een app voor het volgen van blogs.

Nu, in deel twee van de blog, vertel ik jullie over mijn social mediagebruik en waarom een laptop mijn leven een stuk aangenamer heeft gemaakt.

Goodbye, social media!

Social media, een must als je naar het buitenland verhuist. Want als je emigreert, wil je natuurlijk wel op de hoogte blijven van de laatste roddels in contact blijven met de mensen in Nederland. Facebook is zo’n beetje het toonaangevende netwerk voor persoonlijke contacten, al zijn er in de afgelopen jaren diverse nieuwe social medianetwerken gelanceerd. En Twitter natuurlijk, waarop je heel bekend en onbekend Nederland (en daarbuiten) kunt volgen.

Van beide (Facebook en Twitter) had ik ook de app op mijn telefoon. Zo kon ik in een verloren momentje snel en makkelijk even door de tijdlijn scrollen en hier en daar wat delen of op een like knop drukken.

En wat zag ik dan zoal voorbij komen:

  • Vakantiefoto’s van schitterende zandstranden met palmbomen.
  • “Ik heb zojuist 6 km hardgelopen” met daarbij de routekaart. En dat dan vier keer per week van dezelfde persoon.
  • Nepnieuws en manipulatieve heroïsche/zielige verhalen.
  • Raadsels en puzzeltjes waaronder over het juiste antwoord druk gediscussieerd wordt.
  • Oneliners zonder enige achtergrond (dit is Twitter’s grote succes en tekortkoming tegelijk).

Noem me maar een zuurpruim, maar erg interessant vind ik het allemaal niet. Bovendien geeft het ook nog eens helemaal een vertekend beeld van de wereld om ons heen. Iedereen lijkt het perfecte leven te hebben. Een schijnwerkelijkheid gecreëerd door een aaneenrijging van geselecteerde informatie die online wordt gezet. Want de minder leuke dingen in het leven, die worden zelden of niet geplaatst. Nee, ik houd liever persoonlijk contact met vrienden en familie in Nederland, bijvoorbeeld via Whatsapp of lekker ouderwets aan de telefoon.

Begin vorig jaar heb ik de social media apps van mijn telefoon afgehaald en bekijk ik social media misschien nog één keer per week op mijn computer – áls ik tijd en interesse heb.

Mis ik er wat aan? Nee, eerlijkgezegd helemaal niks. Het levert extra vrije tijd op en zijn er twee apps verdwenen die voortdurend voor afleiding zorgen.

Overstap naar een laptop

Al jaren gebruikte ik naast mijn desktop computer een laptop. De desktop computer was een stuk krachtiger, de laptop gebruikte ik als ik op reis ging. Handig was het niet, want ik miste telkens software en bestanden die wel op de ene computer stonden, maar niet op de andere.

De desktop computer was mijn meest gebruikte apparaat. Eigenlijk best zonde van de laptop, want die lag voor het grootste gedeelte van de tijd in de kast stof te happen. Toen de laptop in 2018 de geest gaf, heb ik een tijdje nagedacht over een goede oplossing.

Na wat zoekwerk ontdekte ik dat veel moderne laptops voorzien zijn van een USB-C aansluiting, die tevens de stroomvoorziening voor het hele apparaat op zich kan nemen. En, op de USB-C aansluiting kan een zogenaamd docking station aangesloten worden: een klein apparaat voor op het bureau met aansluitingen voor een beeldscherm, netwerk, USB, enzovoorts. Daarmee kan een laptop dus ook dienst doen als een desktop computer. En het mooiste is: je hoeft alleen de USB-C kabel in de laptop te steken, en alles werkt.

Precies wat ik zocht! Ik heb een nieuwe laptop gekocht van Dell met een bijpassend USB-C docking station. Mijn oude desktop computer is sindsdien niet meer aan geweest. En om de laptop niet teveel ruimte in te laten nemen op het bureau, heb ik die rechtop in een verticale laptop standaard staan. Het ziet er nog chique uit ook!

Nu heb ik één en dezelfde computer die ik thuis en onderweg kan gebruiken. Software en bestanden altijd bijdehand. Echt een verademing! En, omdat ik thuis gewoon mijn grote beeldscherm, toetsenbord en muis kan gebruiken, merk ik niet eens dat ik met een laptop werk. Ik denk niet dat ik het nog ooit anders wil.


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: