Er zijn in de laatste paar weken een aantal leuke meevallers “op de mat gevallen”. Ook ben ik sinds het begin van het jaar bezig geweest om onze financiële toekomstplannen concreter te maken. Deze keer een financiële van-alles-en-nog-wat blog.

Meevallers uit verschillende hoeken

In oktober blogde ik over gratis geld in de vorm van waardebonnen voor de supermarkt die ik had gekregen. Een deel daarvan is al besteed. De rest komt nog wel. Deze waardebonnen zijn voor een supermarktketen waar we normaal gezien niet winkelen, dus we gaan erheen als het uitkomt. Die waardebonnen lopen niet weg.

Tegen de kerst ontving ik als kerstcadeau van mijn werkgever opnieuw waardebonnen voor de supermarkt, deze keer wel voor een keten waar we vaak komen. We waren vorige week van plan om flink inkopen te doen, dus die waardebonnen hebben we meteen opgemaakt. Vervolgens kwam het Lunar New Year (in het Nederlands ook wel “Chinees nieuwjaar” genoemd, al is er daar technisch gezien niets Chinees aan). Ik kreeg weer waardebonnen cadeau. Al met al toch weer genoeg om een paar keer te kunnen gaan winkelen. Mij hoor je niet klagen.

Verder heb ik in januari deel 1 van de jaarlijkse belastingaangifte ingediend. Dat gaat hier via de werkgever, waarover ik eerder al eens schreef. Een van de voordelen daarvan is dat er binnen een paar weken een eindberekening volgt. Die wordt vervolgens verrekend met het salaris van februari. En die verrekening zelf, tja, die kan dan natuurlijk een voordeel of een nadeel zijn.

Het bleek dit keer in mijn voordeel. Ik krijg (in euro’s) een bedrag van vier cijfers terug. Lekker hoor! En met dat geld gaan we…

De buffer aanvullen

Ik liep al een tijdje rond met de vraag hoe groot mijn cash buffer zou moeten zijn. Die buffer bestaat gelukkig al wel, maar is in de loop van de tijd zonder leidraad gegroeid en soms weer wat geslonken. Tijd om dat concreet te maken.

Eerst maar eens op internet zoeken. En dan kom je (in het Nederlands) al gauw bij websites als de bufferberekenaar van het Nibud uit. Daar kwam ik rond de EUR 15.000 uit als adviesbedrag. Het Nibud gaat natuurlijk uit van de situatie in Nederland. Die is niet 1-op-1 van toepassing op mijn situatie.

Maar er is in mijn geval nog iets dat meespeelt. Stel dat ik om onvoorziene redenen mijn baan verlies. Ik kan hier in het Verre Oosten minder snel en makkelijk een andere baan vinden dan wanneer ik in Nederland zou zijn. Ik zou in dat geval mogelijk extra ruimte in de buffer nodig hebben om een langere periode van werkloosheid te kunnen overbruggen. En zelfs om eventueel terug te kunnen keren naar Nederland, in het geval dat het echt niet op tijd lukt om ander inkomen te vinden. Ik wil er liever niet aan denken. Maar ik doe het toch, want dat geeft rust en een stukje zekerheid.

Ik heb besloten om de cash buffer op korte termijn aan te vullen tot EUR 30.000. Zodra er later ruimte is denk ik erover om dan verder aan te vullen tot EUR 50.000. Daarnaast wil ik de buffer jaarlijks indexeren voor inflatie. Ik wil dan kijken naar de inflatie in het land waar ik woon en de inflatie in Nederland, om dan te indexeren op basis van de hoogste van die twee inflatiecijfers.

Spijkers met koppen! Zo voelt het tenminste voor mij. De eerste stap in het concreet maken van de financiële toekomstplannen is gezet. Ik hoop in de komende periode nog meer concrete doelen te stellen, en zal daar dan zeker wat over gaan schrijven. Stay tuned!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: