Het jaar is bijna ten einde. In deze blog geen terugblik naar het financiële jaar 2020, maar naar twee jaar beleggen. Daar ben ik eind 2018 mee begonnen, en ondertussen is er heel wat gebeurd. In deze blog lees je waarom ik ben gaan beleggen, hoe ik ben begonnen en wat er gedurende de twee jaar zoal gebeurd en veranderd is.

Een mager pensioen?

Om te vertellen hoe ik op het idee kwam om te gaan beleggen, moeten we terug naar het begin van 2018. Na een aantal jaar leven in het Verre Oosten was het inmiddels wel duidelijk dat ik voor langere tijd hier zou blijven.

Langzaamaan begon ik me ook steeds vaker af te vragen hoe mijn pensioen er (financieel) uit zou komen te zien.

In de jaren dat ik in Nederland heb gewoond en gewerkt, heb ik AOW en een werknemerspensioen opgebouwd. Gelukkig hebben we in Nederland de website mijnpensioenoverzicht.nl, waarop ik kan zien wat ik kan verwachten. Aangezien ik maar een beperkt aantal jaren heb opgebouwd, is dat niet zo veel.

Nu, in het Verre Oosten, bouw ik op een vergelijkbare manier pensioen op. Een deel “overheidspensioen” en een deel werknemerspensioen.

De hoogte van het overheidspensioen – en of ik het überhaupt ga ontvangen – hangt af van diverse regeltjes, die in de afgelopen jaren nogal eens gewijzigd zijn. Het veiligste is misschien om ervan uit te gaan dat ik uit deze pot later niets ga ontvangen.

Alles bij elkaar opgeteld lijkt het er in ieder geval op dat het niet ruim gaat worden. Of misschien zelfs wel echt te weinig. Er was dus maar één conclusie mogelijk: ik moet zelf voor een extra inkomstenbron gaan zorgen.

Vermogen opbouwen

Ik moest dus op zoek naar een geschikte manier om vermogen op te bouwen om later mijn pensioen mee aan te vullen. Het is een onderwerp waar ik niet veel van wist, dus begon ik te zoeken op internet. De zoekopdrachten leverden legio ideeën op voor het opbouwen van vermogen. Van bruikbare tips tot de meest waanzinnige dingen. Sparen op de bank, deposito’s, beleggen (in vele vormen), cryptocurrencies, crowdfunding, vastgoed, ondernemer worden, maar ook handelen in horloges en youngtimer auto’s. De horloges en youngtimers liet ik al meteen links liggen, maar er bleven nog steeds veel opties over.

Ik bleef erg lang steken op het maken van een keuze. Eigenlijk wist ik ook nog niet zo goed wat mijn eisen waren, dus heb ik een paar weken lang alles genoteerd wat in me op kwam. Daar kwam ongeveer het volgende uit:

 • De investering moet vroegtijdig te liquideren zijn.
 • Ik wil eenmalig én periodiek in kunnen leggen.
 • Opbouw en liquidatie moet mogelijk zijn zolang ik buiten Nederland woon.
 • Per maand wil ik niet meer dan 10 uur van mijn tijd kwijt zijn met het beheren van de investering (minder is beter).
 • De investering moet bij voorkeur online te beheren zijn, zodat ik het beheer kan doen vanuit thuis en als ik op (werk)reis ben.
 • Ik wil kunnen starten met een klein bedrag (zeg 5000 euro).
 • De investering moet schaalbaar zijn.
 • De investering moet voldoende transparant zijn.
 • Over de manier van investeren moet voldoende informatie te vinden zijn.
 • De manier van investeren moet zich bewezen hebben.
 • Het risico van de investering moet acceptabel zijn.
 • Het te verwachten rendement moet 5% of meer zijn.

Een best lijstje. Maar goed, het moest natuurlijk wel passen bij mijn situatie. Ik kon nu in ieder geval de opties gaan afwegen.

 • Sparen op de bank: deed ik al, maar wil ik niet verder uitbreiden vanwege het lage rendement.
 • Deposito’s: vallen af vanwege het lage rendement.
 • Beleggen: voldoet aan de eisen.
 • Cryptocurrencies: diverse onzekerheden voor de lange termijn maken het voor mij te riskant.
 • Crowdfunding: heeft wat haken en ogen als het gaat om liquiditeit, risico en schaalbaarheid. Wellicht iets voor erbij in de toekomst.
 • Vastgoed: valt af vanwege de benodigde bedragen, en vanwege belastbaarheid hier in het Verre Oosten totaal niet interessant.
 • Een onderneming starten: kost te veel tijd. Bovendien ontbreekt het me ook aan goede ideeën.

Beleggen leek dus de beste optie.

Ik ga beleggen, wat nu?

Ook van beleggen wist ik niet zoveel. Op de middelbare school heb ik tijdens economielessen wel wat geleerd over de basis, maar daar hield het wel mee op. Aan interesse geen gebrek, dus ben ik me gaan verdiepen in het onderwerp. Gelukkig is er op internet veel informatie te vinden. Zo kwam ik overigens ook in aanraking met de Nederlandse FIRE bloggers. Dank voor jullie informatie!

Het heeft me ruim een half jaar gekost voordat ik mezelf ervan overtuigd had dat ik genoeg van beleggen begreep om ermee te beginnen. Op basis van reviews en kosten heb ik een broker uitgekozen en een beleggingsrekening geopend. Ik heb expliciet gekozen voor een Nederlandse broker. Enerzijds omdat ik documentatie en eventuele ondersteuning graag in het Nederlands beschikbaar wil hebben, maar ook vanwege beschikbaarheid van beleggingsproducten. Als ik hier in het Verre Oosten een beleggingsrekening zou openen, is het aanbod van beleggingsproducten veel beperkter en vooral gefocust op de lokale markt.

Strategie

Een beleggingsrekening alleen is natuurlijk niet genoeg, je moet er ook nog wat op beleggen. Ondertussen was ik al heel wat wijzer over allerlei beleggingsproducten en hoe anderen het aanpakken. Gespreid beleggen voor de lange termijn met behulp van ETF’s is denk ik de meest geprezen strategie waarover ik had gelezen. Relatief veilig en zeker, met weinig onderhoud en zeer geschikt voor beginnende beleggers.

Ik besloot daarin te volgen. Na de eerste storting op de beleggingsrekening heb ik orders voor aantal stuks VWRL en VUSA ingelegd, die dezelfde dag nog uit werden gevoerd. Voilà, het was zover: ik was een belegger!

Vanaf dat moment was het eigenlijk alleen nog maar een kwestie van periodiek inleggen en misschien wat herbalanceren. Tot zover het niet-zo-spannende verhaal van een beginnend belegger.

De beleggings-side-hustle

In de daarop volgende periode ben ik me uit interesse verder blijven verdiepen in de wereld van het beleggen als particulier. Blijkbaar had al het eerdere uitzoekwerk de nodige interesse aangewakkerd.

Ik stelde mezelf de vraag of ik misschien wat meer wilde doen dan alleen passief beleggen in ETF’s. Get rich quick? Dat leek me onwaarschijnlijk. En ik zocht ook niet iets voor de lange termijn, want daarvan is bekend dat het in de meeste gevallen niet werkt. Wat dan wel? Nou, misschien een projectje nu en dan. Misschien voor wat extra rendement, maar vooral omdat ik het leuk vind om mee bezig te zijn.

Als eerste heb ik een budget vastgesteld voor de “beleggings-side-hustle”. Vervolgens heb ik met mezelf afgesproken hoe ik ermee om zou gaan. Het was in zekere zin wel een experiment, en daar kan wat mis mee gaan. En als dat gebeurt, is dat OK.

In eerste instantie ben ik wat aan de slag gegaan met actief handelen in individuele aandelen. Daar is behoorlijk veel tijd in gaan zitten om te analyseren welke aandelen ik zou willen verhandelen, en na een tijdje kwam ik er onder de streep met verlies vanaf. Het was duidelijk: hier ben ik niet goed in.

In plaats van te proberen er wel goed in te worden, ben ik – zonder haast – op zoek gegaan naar wat anders. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een analist die tegen betaling zijn analyses aanbiedt. Afnemers van de dienst krijgen van iedere analyse bericht met daarbij een samenvatting, en kunnen vervolgens op hun eigen beleggingsrekening een transactie uitvoeren.

Ik ben deze dienst gaan afnemen, en ben erg tevreden over de manier van werken. Het geeft me namelijk heel veel vrijheid: ik kan zelf een keuze maken uit de aangeboden analyses, bepalen hoeveel geld ik in een bepaalde positie investeer, enzovoorts.

Het resultaat mag er zijn: van enkele tientallen procenten in een paar maanden tot zelfs een keer honderden procenten in een jaar tijd. Daar tegenover staan trouwens ook risico’s, en een aantal gevallen met verlies. Toch is het nettoresultaat erg mooi (ruim boven de 5% die ik voor ogen had), dus blijf ik voorlopig nog wel even werken met deze dienst.

Wat ik heb geleerd

Als ik het verhaal hierboven nog eens lees, lijkt het alsof het zich allemaal gemakkelijk ontwikkeld heeft. Maar in werkelijkheid heb ik echt moeten leren omgaan met bepaalde dingen.

Het inleggen van de eerste orders voor mijn ETF’s was erg spannend. Doe ik het wel goed? Betaal ik niet te veel? Ik heb de ordertickets vast wel tien keer gecontroleerd voor ik ze heb verzonden. En nadat de orders uitgevoerd waren heb ik waarschijnlijk nog tien keer gecontroleerd of het allemaal wel goed was gegaan. Het was echt een gevalletje “buiten de comfort zone”, maar gelukkig ben ik daar overheen gekomen.

In het eerste half jaar heb ik vrijwel iedere dag ingelogd bij mijn broker om te kijken “hoe het gaat” met mijn ETF’s. Totaal zinloos natuurlijk als je voor de lange termijn belegt. Ik houd het maar op enthousiasme.
Een tijd lang heb ik tegen een rood getal aan zitten kijken, omdat de waarde van mijn portefeuille omlaag was gegaan. Ik zal eerlijk zijn: dat voelde niet goed. Maar ik wist dat ik niet de beginnersfout moest maken om op basis van emotie te handelen. Uiteindelijk leerde ik dat er rechtsboven een knopje zit met “X” erop. Daarop drukken en een tijdje niet meer inloggen bleek te helpen, en de behoefte om toch weer op mijn beleggingsrekening te kijken verdween daarna ook snel.

Verder heb ik een keer een foutje gemaakt met verkopen van aandelen uit mijn beleggings-side-hustle. Bij het invullen van het aantal te verkopen aandelen sloeg ik per ongeluk een toets twee keer aan en zag dat vervolgens over het hoofd. Nadat de order was uitgevoerd, had ik ineens een negatieve positie voor het aandeel. Huh? Het duurde even voordat ik door had dat ik ineens short zat. Het was gelukkig even snel weer opgelost door de aandelen weer aan te kopen.

Wat ik bij het actief beleggen soms lastig vind, is om het moment te kiezen om een positie te sluiten (te verkopen). Via de dienst van de analist krijg ik voor die posities informatie over het sluiten, maar dat is geen exacte wetenschap. Soms stijgen de aandelen nog een tijdje door, soms zijn ze juist alweer even aan het dalen. Ik heb geleerd dat te accepteren. We kunnen de toekomst nu eenmaal niet voorspellen.

 

Dat is, in een notendop, hoe de eerste twee jaar beleggen voor mij hebben uitgepakt. Met kerst om de hoek betekent het dat dit de laatste blog van 2020 gaat zijn. Dank jullie wel voor het lezen van de blogs dit jaar, en ik wens jullie ondanks de huidige situatie goede feestdagen toe!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: