Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

Categorie: Financieel Pagina 1 van 2

Een paar meevallers en concreet maken toekomstplannen (deel 1)

Er zijn in de laatste paar weken een aantal leuke meevallers “op de mat gevallen”. Ook ben ik sinds het begin van het jaar bezig geweest om onze financiële toekomstplannen concreter te maken. Deze keer een financiële van-alles-en-nog-wat blog.

Opdringerige recruiters en 500 euro gratis geld

Nee, dat gratis geld heb ik niet van die recruiter gekregen. Ik wilde gewoon over allebei wat schrijven en omdat het twee korte berichtjes zijn, heb ik ze samengevoegd in één blog.

Belastingaangifte 2020 deel 3

Nog meer belastingaangiftes. Ik dacht dat het met de twee jaarlijkse aangiftes in januari en mei allemaal geregeld moest zijn. Niets bleek minder waar. Mijn accountant maakte me erop attent dat ik voor 2020 (en waarschijnlijk de komende jaren) nog wat extra moet doen.

Belastingaangifte 2020 deel 2 – veel extra werk

Voor het einde van de maand mei moet ik hier in het Verre Oosten een tweede, uitgebreide belastingaangifte indienen als die van toepassing is. In een blog van vorig jaar schreef ik er al over. Kortgezegd komt het erop neer dat je deze aangifte moet indienen als je inkomsten hebt naast het inkomen uit loondienst, bijvoorbeeld inkomsten uit beleggingen.

In deze blog leg ik jullie uit hoe ik deze aangifte heb voorbereid, welke berekeningen ik heb gemaakt ten aanzien van de belasting op mijn beleggingen en waarom dat veel werk was.

Mijn salarisstrook in 2021

Vorig jaar heb ik een korte blog geschreven over hoe mijn salarisstrook er in 2020 uit zag, met een beschrijving van welke items erop stonden en welke (relatieve) bedragen daar vorig jaar bij hoorden. Ook heb ik in diezelfde blog uitgelegd hoe het in de Aziatische bedrijfscultuur geregeld is met bonussen (of winstuitkeringen, net hoe je het wilt noemen).

We zijn weer een jaar verder, en daarmee ook een mogelijke bonus en salarisverhoging. Tijd om eens te kijken hoe het ervoor staat.

Telefoonabonnementen: eentje opgezegd!

Aan het begin van elke maand krijg ik al jarenlang een rekening voor mijn Nederlandse VOIP (Voice-over-IP, ofwel telefoon via internet) abonnement voor de huistelefoon. Het is een erfenis van mijn emigratie, ontstaan uit een verkeerde inschatting van wat handig zou zijn zodra ik naar het Verre Oosten ging verhuizen.

Een terugblik op twee jaar beleggen

Het jaar is bijna ten einde. In deze blog geen terugblik naar het financiële jaar 2020, maar naar twee jaar beleggen. Daar ben ik eind 2018 mee begonnen, en ondertussen is er heel wat gebeurd. In deze blog lees je waarom ik ben gaan beleggen, hoe ik ben begonnen en wat er gedurende de twee jaar zoal gebeurd en veranderd is.

Belastingaangifte in het Verre Oosten (deel 2)

In deel 1 van het artikel over mijn jaarlijkse belastingaangiftes in het Verre Oosten heb ik verteld over de jaarlijkse, reguliere aangifte. Die is verplicht voor iedereen die in loondienst is, en wordt gefaciliteerd door de werkgevers.

In dit artikel wil ik wat vertellen over de uitgebreide aangifte. Dat is een tweede, jaarlijkse aangifte die in bepaalde gevallen ingediend moet worden vóór het einde van de maand mei. Mijn financiële situatie valt daaronder.

Belastingaangifte in het Verre Oosten (deel 1)

In januari meldde ik dat voor mij de belastingaangiftes weer voor de deur stonden en ik daar wat over zou schrijven. Intussen is het allemaal weer afgerond voor 2019 en is er genoeg te vertellen. In dit artikel en het volgende geef ik een samenvatting van hoe mijn jaarlijkse belastingaangiftes hier in het Verre Oosten in zijn werk gaan.

Gelet op mijn huidige financiële situatie moet ik jaarlijks twee keer aangifte doen:

  1. In januari moet de reguliere aangifte voor werknemers ingediend zijn.
  2. In mei moet de uitgebreide aangifte ingediend zijn.

Om verwarring te voorkomen: beide aangiftes moet ik doen in het land waar ik woon (dus niet in Nederland).

Hieronder geef ik uitleg over de eerste belastingaangifte.

Een woord vooraf: ik gebruik in dit artikel het begrip inkomstenbelasting als het gaat om belasting op inkomen uit een dienstverband. Naar Nederlandse begrippen is dit misschien niet de juiste term, maar in het volgende artikel zal duidelijk worden waarom ik het zo omschrijf.

Ik ga mijn uitgaven in kaart brengen

Wat vertel je me nu, hoor ik jullie denken. Bezig met FIRE en dan je uitgaven nog niet scherp hebben? Dat is inderdaad de situatie. Ik ben daar nog niet zo goed mee bezig geweest, maar heb er tegelijk ook geen moeite mee om dat van mezelf te accepteren en hier te vertellen.

Het is niet zo dat ik helemaal niks gedaan heb op dit gebied. Ik heb wel gebudgetteerd, maar wil graag preciezer weten waar het geld naartoe vloeit. Niet zozeer voor de vaste lasten, want die zijn bekend, maar wel voor de variabele uitgaven. Dat is een relatief grote kostenpost die ik hopelijk wat kan gaan verlagen. Maar dan moet ik dus het eerst inzichtelijk maken.

Pagina 1 van 2

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén