Nog nooit eerder had ik wat besteld bij AliExpress. Het was in mijn beleving een beetje de webwinkel in Verweggistan waar veel wegwerpspul en kwalitatief inferieure dingen worden verkocht. Voor een specifiek artikel ben ik toch overstag gegaan, maar dat was ook voor een deel noodgedwongen.

Het docking station

Lezers die mij al langer volgen, weten misschien dat ik geen desktop computer gebruik. Ik heb een mooie laptop van het merk Dell, die ik meestal op het bureau gebruik met een groot beeldscherm, toetsenbord en muis en nog wat andere randapparatuur. Zo kan ik de laptop ook als desktop computer gebruiken.

Om het beeldscherm en de andere randapparatuur aan te sluiten op de laptop gebruik ik een zogenaamd docking station. Dat apparaat kan met één enkele USB-C kabel alle apparaten aansluiten op de laptop. Zelfs de stroomvoorziening voor de laptop gaat via die USB-C kabel. Zo kan ik heel makkelijk de laptop “uitpluggen” om hem mee te nemen, want ik hoef maar één kabel uit de laptop te halen. Het docking station heeft ook een aan/uitknop om vanaf het bureau de laptop aan te zetten.

Mooi ding dus, zo’n docking station. Wat minder mooi is, is dat het ventilatortje in het apparaat een paar weken terug stuk ging, terwijl het nog geen jaar oud is. Zoiets moet bij mij zo snel mogelijk opgelost worden, want zo’n rammelend geval op mijn bureau vind ik erg hinderlijk.

Het goede nieuws was dat het apparaat nog garantie had. Maar ja, dan moet ik het terugsturen naar de webwinkel waar ik het heb gekocht. Die gaan dat niet voor me repareren, dus moeten zij het terugsturen naar Dell. Die moeten het dan misschien zelfs wel terugsturen naar hun fabriek. Er gaan dan zeker wel een paar weken overheen voordat ik het apparaat weer terug heb. Of ik krijg een refurbished (gerepareerd) exemplaar van ze. In allebei heb ik geen trek.

Daarom heb ik zelf de schroevendraaier ter hand genomen en het apparaat open gemaakt. Dat ging erg makkelijk. Ook het ventilatortje was er zonder problemen uit te halen. Gelukkig zat er een sticker op het ventilatortje met daarop een typenummer. Google bracht me naar AliExpress, waar voor een habbekrats vervangende exemplaren verkocht worden. Bij lokale shops binnen de landsgrenzen kon ik ze niet vinden, dus had ik geen keuze.

Ome Ali was goed bezig

Omgerekend EUR 6,25 voor het ventilatortje, EUR 4,25 voor het verzenden en tien dagen verder zat er een klein doosje in de brievenbus. Keurig verpakt en goed behandeld door de post. En wat schetste mijn verbazing: het ventilatortje van AliExpress lijkt 100% identiek aan het origineel! Het is ófwel een waanzinnig goede kopie, of Dell gebruikt goedkope ventilatortjes in hun apparatuur. Mijn docking station staat er met het nieuwe ventilatortje in ieder geval weer lekker rustig bij.

Ben ik blij? Zeker weten. Voor een tientje ga ik niet wekenlang zonder docking station zitten en mezelf door het proces van een garantieclaim worstelen.
Ben ik tevreden met deze aankoop via AliExpress? Absoluut. Geen problemen en snel het juiste product geleverd.
Ga ik nu vaker bij AliExpress bestellen? Nee, dat ben ik niet van plan. Tenzij het weer voor zoiets specifieks is wat ik niet lokaal kan krijgen. Waarom? Allereerst zijn verzendingen over lange afstand milieubelastend en ik wil dat zoveel mogelijk beperken. En naast de bruikbare artikelen staat er ook gewoon veel wegwerpplastic geadverteerd. In dat opzicht is mijn indruk van deze online gigant niet veranderd.


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: