Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

Getallenpsychologie: sparen in vreemde valuta

Vorige week las ik over een onderzoek van de Rabobank waarin klanten werd gevraagd naar hun houding over geld sparen en geld uitgeven. Daaruit blijkt onder andere dat er een positief verband is tussen de grootte van iemands spaargeld en of diegene het leuk vindt om te sparen.

Dat kan twee dingen betekenen:

 • Iemand die het leuk vindt om te sparen, zal ook daadwerkelijk meer sparen, en heeft daardoor meer spaargeld
 • Een grotere hoeveelheid spaargeld moedigt de spaarder extra aan, waardoor diegene plezier beleeft aan het sparen en daardoor meer spaart

Onderweg naar mijn werk zat ik er eens over na te denken. Wat is een “grote” hoeveelheid spaargeld? Ofwel: wat is significant? We kunnen dat op verschillende manieren bekijken:

 • Gerelateerd aan onze uitgaven
 • Gerelateerd aan onze inkomsten
 • Gerelateerd aan het bedrag waarmee we gedeeltelijk of geheel financieel onafhankelijk zijn
 • Gerelateerd aan onze spaardoelen

Of misschien toch nog iets anders?

“Dubbeltjes en kwartjes, en af en toe een bankbiljet”

Kinderen voor Kinderen had vroeger een liedje over geld sparen: Mijn eerste miljoen. Een MILJOEN, wauw! Ik kon me er nauwelijks iets bij voorstellen in die tijd, behalve dat het heel veel geld is. Een gedachte om lekker bij weg te dromen.

Nu terug naar de vraag: wat is een significante hoeveelheid spaargeld? Een miljoen euro zou zeker mooi zijn.
Maar wacht even. Dat liedje van Kinderen voor Kinderen stamt uit het guldentijdperk. Na overstap naar de euro zou een miljoen gulden nog 453.780 euro zijn geweest. Ook een mooi bedrag…maar geen miljoen. Terwijl de onderliggende waarde gelijk is, heb ik er toch een ander gevoel bij.

Blijkbaar speelt de psychologie der getallen dus een rol. Het zou met verschillende dingen te maken kunnen hebben:

 • Ik beschouw (onbedoeld) alleen het cijfer dat ik voor me zie, in plaats van de onderliggende waarde van het geld
 • Hoe groter het getal, hoe minder ik er dagelijks gebruik van maak, waardoor het een “specialer” getal wordt
 • Het getal ziet er indrukwekkend uit met zoveel cijfers en decimale scheidingstekens

Vreemde valuta

Ik zette mijn gedachtenexperiment nog even voort.

Veel valuta in het Verre Oosten zijn minder waard dan de euro. Op dit moment staat een euro ongeveer gelijk aan bijvoorbeeld:

 • 120 Japanse Yen
 • 8 Chinese Yuan
 • 35 Taiwanese Dollar
 • 26.000 Vietnamese Dong
 • 16.000 Indonesische Rupiah
 • 1,5 Singaporese Dollar
 • 4,6 Maleisische Ringgit
 • 35 Thaise Baht
 • 9 Hong Kong Dollar

Mijn salaris wordt volledig hier in het Verre Oosten uitbetaald, in lokale valuta. Het bedrag dat ik maandelijks binnen zie komen – althans, het cijfer dat ik dan te zien krijg – is dus een stuk hoger dan wanneer ik het in euro’s zou ontvangen.
Zoals het een FIREer betaamd, gaat een deel van dat salaris naar de spaarrekening, eveneens in vreemde (lokale) valuta.

De one million dollar question

In de wetenschap dat ik beïnvloed wordt door de psychologie der getallen, kwam er een grappige one million dollar question in mij op (waarop ik het antwoord nog niet heb gevonden): gaat sparen me beter af in lokale valuta omdat het om grotere getallen gaat?


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media:

Vorige

Zo beheer ik mijn wachtwoorden (deel 2)

Volgende

Smartphone versleten. Wat nu?

 1. Marie-Loes

  Wie het kleine (getal) niet eert…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén