Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

Hoe ik een fortuin uitgaf aan frisdrank

Tegenwoordig ga ik bewust om met geld, terwijl dat vroeger niet zoveel prioriteit had. Een paar weken terug begon het een beetje te knagen: hoe komt het dat ik bewuster ben geworden?
Ik kan het niet precies duiden, maar iets wat zeker een belangrijke rol heeft gespeeld is het frisdrank-debacle.

Dagelijks uit eten

In het land waar ik woon, kun je in een van de vele restaurants een goede maaltijd krijgen voor minder dan vijf euro. Tot een paar jaar geleden was dat een zeer welkom aspect van mijn emigratie. Ik was nog alleen, werkte veel overuren en de tergend trage elektrische kookplaat in mijn appartementje nodigde niet uit om erop te koken.

Ook tijdens de lunch op werkdagen gingen ik en mijn collega’s vrijwel altijd buiten de deur eten. Bijna niemand neemt zijn lunchmaaltijd van thuis mee, en ook is het een uurtje “social time”. Zo zat ik iedere maand zo’n 60 keer in een restaurant te eten.

Het echte probleem

Het dagelijkse bezoek aan restaurants was echter niet het probleem. De valkuil kwam pas in beeld zodra ik ging bestellen: “Wilt u er wat bij drinken?” Ja graag, doe maar een cola.
Wat me nooit was opgevallen – simpelweg omdat ik er geen aandacht aan besteedde – was dat die cola behoorlijk duur was. Omgerekend zo’n 2 euro.

Ik dacht eens goed na en realiseerde me dat ik aan deze post wel erg veel aan het uitgeven was. Zeker als je je bedenkt dat bijna alle restaurants gratis water of thee aanbieden bij het eten dat ze serveren (gratis!).

Maar, het werd nog erger. Omdat ik dagelijks zo’n twee uur in de auto zat, vond ik het fijn om wat te drinken bij me te hebben. Dat ging ik dan iedere dag ’s ochtends, op weg naar mijn auto, in het buurtwinkeltje halen. Lekker makkelijk (lees: lui). 1,55 euro.

Dus dat kost me…

Reken even mee (grofweg):
60 restaurantbezoeken x 2 euro
20 werkdagen x 1,55 euro

151 euro per maand! Voor frisdrank.

Het mag duidelijk zijn, hier werd ik wel even wakker van. Ik heb er dan ook direct wat aan gedaan en drink voortaan onderweg en in het restaurant bij voorkeur water.

In de periode daarna merkte ik dat ik steeds meer andere uitgaven ging bestuderen, waarover ik later meer zal schrijven. Misschien mag ik dus toch de conclusie trekken dat het frisdrank-debacle mijn financiële bewustwording heeft aangezwengeld.


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media:

Vorige

Introductie fareastfire.nl

Volgende

Zo beheer ik mijn wachtwoorden (deel 1)

  1. Water of thee is ook veel beter dan al dat suiker water wat je elke dag maar drinkt. En je kunt elke maand wel 150 euro besparen en gezonder worden.

  2. Dat van het drinken tijdens je commute klinkt als de “latte factor”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén