Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

Hoe word ik zo goedkoop mogelijk dronken?

Wat is dit nu weer? Ik hoor het jullie denken. Nou, gewoon, een blog met een knipoog. Velen van ons zijn bezig om FIRE, HOT of iets soortgelijks te worden, maar ondertussen willen we natuurlijk wel een beetje genieten van het leven. Dus af en toe een flinke slok moet kunnen, toch? :knipoog: :knipoog:

Om het toch een beetje financieel verantwoord te houden, doen we dat dan wel liefst zo goedkoop mogelijk. Het dorstige alter ego van Mr. FEF zocht uit hoe hij het goedkoopst dronken wordt. Daar gaan we, laat de flessen maar rinkelen! Hatjee, ad fundum!

Geniet, en drink met maten

Voordat we gaan analyseren, even een belangrijk punt. Volgens informatie op deze en deze webpagina’s is het niet zo dat je van het ene type alcoholische drank sneller dronken wordt dan van het andere. De beleving kan wel anders zijn, maar dat is dus pure emotie. Ook maakt het nogal een verschil of je rustig van een glas kwaliteitswhiskey aan het genieten bent, of dat je in een après-ski bar met je maten in hoog tempo goedkope huistequilla achterover staat te slaan.

Dat maakt het voor de analyze nu een stuk makkelijker. We kunnen namelijk uitgaan van de ABV-waarde (Alcohol By Volume) en de prijs van een alcoholische drank om de CPD (Cost Per Drunkness, die heb ik hier terplekke verzonnen) uit te rekenen. Ik ga daarbij uit van de retailprijzen, niet de horecaprijzen.

De CPD index

Analyse van een selectie uit de hier in het Verre Oosten verkrijgbare dranken levert het volgende op:

  • Bier – uitgaande van een standaard 5% ABV pils: een blik van 500 ml kost rond de EUR 1,80 en bevat 25 ml alcohol. We komen dan op een CPD van EUR 7,20 per 100 ml alcohol.
  • Wijn – uitgaande van een “medium” wijn van 12% ABV: als je goed zoekt, kun je hier flessen van 75 cl vinden voor ongeveer EUR 6,50. Daarin zit 90 ml alcohol, wat leidt tot een CPD van eveneens EUR 7,20 per 100 ml alcohol.
  • Whiskey – de goedkoopste die ik heb kunnen vinden kost ongeveer EUR 13,50 voor een fles van 70 cl. Daarin zit 280 ml alcohol (40% ABV) en daarmee komt de CPD op een goeie EUR 4,80 per 100 ml alcohol. Je moet dan natuurlijk niet vragen wat voor whiskey het is, voor deze prijs.
  • Bourbon – laten we eens kijken naar de klassieke Jack Daniel’s “Old No. 7” (40% ABV). Die is niet mals hier. Een fles van 1 liter kost gauw tegen de EUR 50. Daar zit 400 ml alcohol in en dat brengt ons tot een CPD van EUR 12,50 per 100 ml alcohol.
  • Wodka – een fles Absolut Vodka (40% ABV) van 1 liter kost om en nabij de 26 euro. Ook hier zit 400 ml alcohol in, wat resulteert in een CPD van EUR 6,50 per 100 ml alcohol.
  • Gin – een fles Beefeater London Dry gin (40% ABV) van 700 ml kost rond de 25 euro. Daar zit 280 ml alcohol in en daarmee komen we uit op een CPD van EUR 8,90 per 100 ml alcohol.
  • Als slotstuk van deze lijst één van de lokale dranken met een ABV van rond de 17% (afhankelijk van het merk) en een duizelingwekkend lage prijs van EUR 1,25 voor een flesje van 375 ml. Met 64 ml alcohol in een flesje komt de CPD uit op EUR 1,95 per 100 ml alcohol.

And the winner is…

Overduidelijk de lokale drank. Hiermee ben ik bijna vier keer zo goedkoop dronken als met bier en zelfs ruim zes keer zo goedkoop als met Jack Daniel’s.

“Vroeger was je voor een tientje dronken” werd er thuis wel eens gekscherend gezegd. Nou, als ik anno 2021 hier in de winkel voor een tientje (10 euro, dat dan wel) van deze lokale drank in ga slaan, kan ik acht van die flesjes kopen. En neem van mij aan, dat trekt het menselijk lichaam niet.

Geniet, maar drink met mate

Zoals gezegd, dit is een blog met een knipoog. Het leek me best grappig om dit eens puur vanuit de financiële hoek te bekijken. Ik wil niemand aanzetten tot overmatig drankgebruik en wens vanzelfsprekend iedereen een goede gezondheid toe!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media:

Vorige

Gered door AliExpress

Volgende

De Formule 1 in 2022

  1. Matthias

    Ik heb ook een aantal jaar in hetzelfde land in het Verre Oosten gewoond, en kan me het lokale drankje nog goed herinneren! Het werd af en toe ook vrij competitief gedronken met collega’s, zeker omdat ze zich dan aan mij, als enige buitenlander, wilden meten. In de lokale taal is het antwoord op de vraag ‘hoeveel kun jij drinken’ normaalgesproken ook ‘x aantal flesjes van die drank’ (en des te hoger het aantal, hoe beter). Ik mis het niet, al zijn er ook wél lekkere lokale alcoholische drankjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén