Zodra ik besloten heb om iets aan te schaffen, ben ik meestal niet te beroerd om er geld aan uit te geven. Wel ben ik zuinig op mijn spullen. Ik baal van onnodige schades en probeer defecten te voorkomen door op tijd onderhoud uit te voeren.

De ventilators in mijn laptop bliezen al een tijdje een stuk harder dan in het begin, toen het apparaat nog nieuw was. Na bijna drie jaar dagelijks gebruik zat de kans er dik in dat de koelinrichting aan de binnenkant vol zou zitten met stof.

Omdat moderne computers (laptops inclusief) op allerlei punten beveiligd zijn tegen oververhitting, zal een geblokkeerde koelinrichting niet direct schade aanrichten. Simpelgezegd: in de praktijk zullen de ventilatoren sneller gaan draaien, en wordt de snelheid teruggeregeld zodat er minder warmte gegenereerd wordt. Beide zijn hinderlijk. Op de lange termijn kan het echter wel zo zijn dat de levensduur verkort wordt als het apparaat voortdurend erg warm wordt. Tijd dus om er eens naar te kijken.

De garantieperiode is inmiddels al ruimschoots voorbij, dus kon ik zonder verdere gevolgen de laptop open maken.

Let op: ik heb dit onderhoud zelf uit kunnen voeren omdat ik de nodige achtergrond en ervaring heb. Het is een delicate klus, dus wil ik afraden om er zonder ervaring aan te beginnen. Het repareren van een defecte laptop is meestal erg duur.

Zo gezegd, zo gedaan: schroefjes eruit en de afdekplaat eraf. Helemaal zonder gevolgen bleek het echter niet. De plaat is van aluminium en zat een beetje geklemd, dus moest ik voorzichtig met mijn vingers onder de plaat om hem los te krijgen. Halverwege de plaat ging het niet helemaal zoals gepland. Ik schoof mijn vingers op en de rand van de plaat sneed zo door mijn drie vingertoppen heen. @#!^)!@$&^*#&#$@!!!

Enfin, pleisters op mijn vingers en verder. De kap was inmiddels wel losgekomen. Mijn vermoeden werd bevestigd want de twee koelers in het apparaat zaten helemaal vol met stof. Met een pincet en een zachte tandenborstel heb ik het weer aardig schoon kunnen krijgen.

Voor:

Na:

Let vooral op de openingen in het zwarte element (ik heb daar in de foto een rode cirkel omheen gezet), daar zat echt heel veel stof in.

De laptop kan weer ademhalen, en de ventilators maken ook een stuk minder lawaai. Missie geslaagd!

P.S. voor de oplettende lezer/kijker: de twee foto’s zijn niet van dezelfde ventilator. De laptop heeft er twee, waarvan ik er eentje heb schoongemaakt en toen de twee foto’s heb genomen.


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: