Afgelopen maand, op 25 maart om precies te zijn, was het weer zover: de leukste payday van het jaar. Dat komt omdat ons bedrijf de jaarlijkse bonus tegelijk uitbetaalt met het salaris van maart. Of er een bonus is, en hoe groot die is, weten we meestal een paar weken van tevoren al. Toch voelt het altijd als een klein feestje als de dag daar is.

In Azië is het in veel beroepen gebruikelijk om een bonus te ontvangen, ook als je geen hoge manager bent. De bonus wordt meestal uitgedrukt in een percentage van het jaarsalaris. Hoe hoog het percentage is verschilt per land, en hangt doorgaans af van het financiële resultaat van het bedrijf in het voorgaande jaar.

De grootte van de bonus kan aanzienlijk zijn. Denk aan meerdere maandsalarissen. Het is min of meer een vorm van variabel salaris, in plaats van een extraatje. Het geeft het bedrijf de mogelijkheid om wat meer uit te betalen in een goed jaar, en wat minder in een slecht jaar. Verkijk je trouwens niet op de grootte van de bonus. We kennen hier geen vakantiegeld of dertiende maand. Evengoed, ik heb niet te klagen.

Door naar het salaris, daar wilde ik namelijk dit artikel aan wijden. Ik heb besloten om eens uiteen te zetten hoe mijn salarisstrook eruit ziet. Spoiler alert: heel ingewikkeld is het niet, en ik heb ervoor gekozen om percentages te gebruiken in plaats van bedragen.

De salarisstrook van een reguliere maand (dus niet die van maart) ziet er als volgt uit:

Aan de linkerkant staan het salaris en een vast bedrag voor de lunchvergoeding.
Eraf gaan inkomstenbelasting, bestaande uit een landelijk en lokaal gedeelte, en de bijdragen voor het pensioen en de sociale voorzieningen. Alles bij elkaar zo’n 18% van het bruto salaris.

Dat was het voor nu!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: