Volgens dit artikel van het CBS was in 2018 maar liefst 98 procent van de Nederlandse huishoudens aangesloten op het internet. 78 procent van de huishoudens had een laptop in huis, en een “ouderwetse” desktop computer was nog bij 50 procent van de huishoudens te vinden. Mobiele apparaten zijn, niet verrassend, in razend tempo populair geworden.

Naast het apparaat zelf hebben we ook software nodig om ons werk uit te kunnen voeren. Op de meeste computers staat een uitgebreide verzameling van software geïnstalleerd: het besturingssysteem, een e-mailprogramma, een internetbrowser, (hopelijk) antivirus en beveiligingssoftware, een tekstverwerker, een spreadsheetprogramma, en ga zo nog maar even door.

Voor het overgrote deel van de toepassingen is er software te vinden in gratis en betaalde varianten. Waar kiezen we voor?

De prijs van software

Laten we beginnen met te kijken naar het prijskaartje van software, grofweg te verdelen in drie categorieën:

  • Gratis
  • (Eenmalig) betaald
  • In abonnementsvorm

De eerste categorie klinkt de FIRE-minded ongetwijfeld als muziek in de oren. Waarom betalen voor iets als het ook gratis kan? En iets in abonnementsvorm, daar gaan we zeker niet aan beginnen. Puur kijkend naar FIRE doelstellingen is dit natuurlijk helemaal waar. Toch kunnen er soms redenen zijn om tóch voor software te betalen, zelfs in abonnementsvorm.

Gratis, of toch betalen?

Als ik zelf op zoek ben naar software voor een bepaalde toepassing kijk ik eerst of er een gratis variant is die doet wat ik nodig heb. Als de gratis variant niet voldoet, of de betaalde variant aanzienlijk betere/uitgebreidere functies heeft, of als ik met zekerheid aanspraak wil kunnen maken op ondersteuning van de fabrikant, overweeg ik om voor de software te betalen.

Om jullie een indruk te geven, ik betaal (of heb betaald) voor de volgende software:

  • Antivirus en beveiligingssoftware. Ik heb in een eerdere blog al eens aangehaald dat cybercriminaliteit een groeiend probleem is. Aangezien we tegenwoordig continu online zijn en zelfs onze bankzaken en dergelijke online regelen, wil ik mijn apparaten goed beveiligd hebben. Niet alleen mijn laptop, maar ook mijn smartphone en tablet. Het goed functioneren van antivirus en beveiligingssoftware wordt grotendeels bepaald door het up-to-date te houden. Met andere woorden: nieuwe virussen en andere bedreigingen moeten door de fabrikant van de software snel ontdekt en doorgevoerd worden, zodat mijn apparaten ze herkennen. We hebben het hier dus over een continue dienstverlening. Daar gaat voor de fabrikant veel werk in zitten, en dat kost geld. Ik geloof daarom niet in gratis antivirus en beveiligingssoftware. Zonder te betalen kunnen we geen goede dienstverlening verwachten. Ik gebruik zelf het Norton 360 beveiligingspakket. Voor 100 euro per jaar (of minder, als er korting wordt aangeboden) kan ik 10 apparaten beveiligen. Licenties voor minder apparaten zijn goedkoper. Voor 8 euro per maand wil ik in ieder geval geen risico lopen.
  • Microsoft Office. Ik ben op school en tijdens mijn dagelijkse werk vertrouwd geraakt met de Office software van Microsoft, en wil daarom liever niet overstappen naar een andere variant (slim gedaan, Microsoft!). In het verleden gebruikte ik een Microsoft Office pakket dat ik eenmalig had gekocht. Dat voldeed en ik ben niet zo geïnteresseerd in updates voor deze software. Toch ben ik uiteindelijk overgestapt naar Office 365, in abonnementsvorm. De reden daarvoor is dat Microsoft bij hun Office 365 abonnement voor zes gebruikers een persoonlijke cloudopslag van 1 TB meelevert (dus in totaal 6 TB opslag). Daarmee voorziet het in mijn behoefte aan online opslagruimte voor het opslaan van gegevens buitenshuis, en ik ben bereid om daarvoor te betalen. Kosten: 75 euro per jaar via Licentie2GO.
  • FastStone Capture. Een programma om screenshots en -video’s mee te maken. Een eenmalige aanschaf van 20 USD. Dit programma heeft voor mij een aantal bruikbare opties die niet te vinden zijn in bijvoorbeeld de Snipping tool van Windows. Een kleine investering waar ik nog jaren gebruik van kan maken.
  • Total Commander. Een programma om bestanden te beheren, kopiëren, vergelijken, filteren, enz. op een zeer efficiënte manier. Een tool die gewoon heel handig is op het moment dat je veel bestanden moet verwerken. Het was een eenmalige aanschaf van (destijds) 35 euro. Ook hier heb ik al vele jaren plezier van.

Selectief met gratis software

Met gratis software lijkt op het eerste oog niks mis. Toch is er nog een andere reden om voor betaalde software te kiezen. Of eigenlijk: om ervoor te kiezen om een bepaald gratis programma niet te gebruiken. Die heeft met veiligheid te maken.

Sommige gratis software is onder water voorzien van functies voor malafide doeleinden, of wordt ongevraagd gebundeld met andere programma’s. Zo kunnen we met het installeren van gratis software allerlei ellende veroorzaken: we kunnen zelf gehackt worden en onze computer kan in de achtergrond misbruikt worden voor het versturen van spam e-mail of het helpen uitvoeren van aanvallen op websites. Maar ook minder extreme dingen kunnen vervelend zijn: gratis of gebundelde software kan onze computer traag maken of onze informatie verzamelen voor commerciële doeleinden.

Een goed antivirusprogramma zal een groot deel van de serieuze bedreigingen afvangen. Toch ben ik altijd selectief met het kiezen van gratis software. Eigenlijk gebruik ik alleen gerenommeerde gratis software, waarvan de ervaringen van andere gebruikers op internet te vinden zijn. Als er iets niet in de haak is met een bepaald programma, is de kans groot dat daar informatie over te vinden is. Het is dus belangrijk om dat vooraf even uit te zoeken.

Let tot slot ook op waarvandaan je gratis software downloadt. Op internet wemelt het van de websites waar we allerlei gratis software kunnen downloaden. Het zijn websites die meestal vol met reclame staan, en die ons bij het downloaden van software ook nog even attent maken op bijvoorbeeld een gratis “inspectieprogramma” dat onze computer wel weer even op orde zal brengen. Niet intrappen! Er is een grote kans dat dit juist problemen gaat veroorzaken, op manieren zoals ik die hierboven al beschreef.

Gerenommeerde gratis software is over het algemeen rechtstreeks bij de fabrikant (of auteur) te downloaden, op hun eigen websites.


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: