In de vorige blog schreef ik dat de zomervakantie aanstaande was. Die vakantie ligt nu alweer een paar weken achter ons. Het was een lekker rustige reis. Tussen het uitrusten door heb ik twee boeken gelezen waar ik wat interessante dingen uit heb gehaald.

Spiritueel?

Ik kocht voor vertrek het (hardcopy) boek The surrender experiment van Michael A. Singer. Volgens de cover van het boek valt het onder de categorie spiritual. Normaalgesproken geen leesvoer voor mij, maar het verhaal sprak me wel aan. In ruim 50 korte hoofdstukken vertelt de schrijver over zijn levensverhaal. Hoe hij een tempelgenootschap startte, de kans kreeg om een bouwbedrijf te beginnen en uiteindelijk een succesvol softwarebedrijf opzette. Als ik het zo opschrijf, zou je bijna de indruk krijgen dat het een verhaal van de zoveelste superondernemer is. Maar dat is niet de kern van het verhaal. De nadruk ligt vooral op het feit dat de schrijver zichzelf heeft overgeleverd aan zijn levensloop. Alles wat hij voorgeschoteld kreeg – leuk of niet – heeft hij geaccepteerd en aangepakt. Het leven heeft als het ware de keuzes voor hem gemaakt, zo stelt hij. Dat bracht hem succes en geluk.

Het is nogal een extreme benadering van het leven. Toch is er veel inspiratie te halen uit het verhaal, en zijn er hier en daar wel opvattingen te vinden die toe te passen zijn op andere levensstijlen. Wat mij betreft zeker de moeite waard om te lezen.

Het leven is te kort…

Bij andere bloggers heb ik al vaak het boek Het leven is te kort om op kantoor te zitten van Lonneke Lodder voorbij zien komen, en het stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. Na wat gestoei met de Kobo reader app lukte het me om het e-book tevoorschijn te krijgen.

De schrijfster vertelt dat ze niet gelukkig was als kantoormedewerker, hoe ze haar angst voor het onbekende overboord gooide en vertrok. Maar het boek is niet alleen gebaseerd op het leven van de schrijfster zelf. De meeste hoofdstukken beginnen met een anekdote van andere mensen, wat een mooie verzameling van interessante inzichten en waardevolle levenslessen oplevert. Ook staat het boek uitgebreid stil bij de zin en onzin van moderne (kantoor)beroepen en de vraag of mensen gelukkig zijn met hun baan. Dat laatste was echt een eyeopener voor mij.

Of je nu gelukkig bent met je baan en je leven of niet, het boek is een absolute aanrader. FIRE en HOT spelen een concrete rol in dit boek.

Mijn takeaways

Deze blog was niet echt als boekreview bedoeld. Ik heb beide boeken direct achter elkaar gelezen. Het interessante is dat Michael Singer ervoor heeft gekozen om zijn leven in zijn geheel niet bij te sturen. Lonneke Lodder heeft er juist voor gekozen om niet te blijven hangen en bewust het roer om te gooien. Beiden hebben daarmee hun eigen succes behaald.

Maar er zijn ook gelijkenissen te vinden tussen de twee verhaallijnen. Beide boeken beschrijven de menselijke eigenschap dat we onszelf graag vastklampen aan zekerheden en het vaak niet aandurven om in het onbekende te stappen. Een ander ding dat ik uit beide boeken heb gehaald, is het feit dat we onszelf onderschatten en al snel denken dat iets niet gaat lukken. Tot slot is er in beide boeken sprake van serendipiteit (ik vind het zo’n raar klinkend woord) – het onverwachts ontdekken van iets bruikbaars, terwijl we met iets anders bezig zijn.

En wat hebben we er als FIRE gemeenschap aan? Wie met financiële onafhankelijkheid bezig is, zal op momenten ook te maken krijgen veranderingen en beslissingen, en daarom lijkt het me zinvol om jullie attent te maken op deze boeken. Wie weet halen jullie er, net als ik, inspiratie uit!

De volgende blog

Normaalgesproken kondig ik de volgende blog niet aan. Deze keer doe ik dat wel, en met een goede reden. Begin november is het twee jaar geleden dat ik ben begonnen met beleggen, en ik wil daar uitgebreid bij stil staan. Wat ik alvast kan vertellen, is dat het totaal anders heeft uitgepakt dan ik had gedacht. In positieve zin. Jullie lezen er binnenkort over!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media: