Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

Update: De Formule 1 in 2022

Waarschuwing: deze blog kan dooie mussen bevatten! In December schreef ik de blog “De Formule 1 in 2022” waarin ik op een rijtje heb gezet hoe we in Nederland in 2022 naar de Formule 1 kunnen kijken. Dit naar aanleiding van het feit dat de Nederlandse live-uitzendingen van de Formule 1 vanaf dit jaar exclusief op de online streaming dienst Viaplay van de NENT Group te zien zullen zijn. Ook kondigden Ziggo en KPN aan dat men, door middel van een samenwerking met de NENT Group, met korting een abonnement op Viaplay zouden gaan aanbieden. Inmiddels zijn de details bekend.

De kosten van een Viaplay abonnement

Een tijd terug kwam Viaplay met het langverwachte nieuws. Een abonnement op hun dienst gaat EUR 13,99 per maand kosten. Mijn eerste reactie was: mwah, niet heel slecht voor een liefhebber van Formule 1, wel zonde om ook te moeten betalen voor al die andere programma’s waar ik geen interesse in heb.

Natuurlijk is Viaplay inmiddels met een met een kortingsactie gekomen om klanten te werven. Tot en met eind februari kunnen Nederlanders een jaarabonnement afsluiten voor 99 euro. Omgerekend EUR 8,25 per maand, maar je zit er dan wel een heel jaar aan vast. Verder wel een leuke korting van ruim 40%. Een maandelijks opzegbaar abonnement wordt (nog) niet aangeboden.

Korting via Ziggo of KPN (of T-Mobile)

KPN heeft van de hele situatie meteen gebruik gemaakt om klanten bij Ziggo weg te lokken. Want, wie nu overstapt naar KPN, krijgt een Viaplay abonnement van negen maanden cadeau. Genoeg om het hele seizoen van de Formule 1 te kunnen kijken. Bestaande, loyale klanten worden zoals gebruikelijk is in deze business gepiepeld. Die mogen gewoon betalen.

Maar, ook voor de bestaande klanten hadden Ziggo en KPN beiden korting aangekondigd. Als volgt:

Ziggo biedt Viaplay aan voor EUR 5 per maand in maart, april, mei en juni, voor EUR 9,99 in juli en voor EUR 13,99 per maand vanaf augustus. Voor het eerste jaar (vanaf 1 maart 2022, want dan gaat Viaplay in Nederland van start) komt dat op een totaal van EUR 127,92. Uhm…Ziggo? Dat is duurder dan de aanbieding “rechtstreeks” bij Viaplay. Ik had jullie al gewaarschuwd: dooie mus. Het abonnement is bij Ziggo wel maandelijks opzegbaar.

KPN biedt Viaplay (voor bestaande klanten) aan voor EUR 9,99 per maand tot 1 augustus, daarna voor EUR 13,99 per maand. Het is nog erger dan bij Ziggo…EUR 147,88 voor het eerste jaar. Nog een dooie mus. Ook bij KPN is het abonnement maandelijks opzegbaar, als ik het goed begrepen heb.

Terwijl ik bezig was deze blog te schrijven, kondigde ook T-Mobile een kortingsactie aan voor Viaplay. Nieuwe klanten kijken Viaplay gratis van maart tot en met juni, betalen EUR 9,99 in juli en vanaf augustus de gebruikelijke prijs van EUR 13,99 per maand. Voor hun bestaande klanten wordt het later mogelijk om Viaplay toe te voegen.

Voor wat betreft de kortingen, daar had ik hogere verwachtingen van. Het is een korting die maar een paar maanden geldt, daarna wordt de reguliere prijs in rekening gebracht. Het was aardig geweest als er permanent korting was aangeboden.

Gebruiksgemak

Viaplay is een online streaming dienst. Om te kijken, heb je dus een online apparaat nodig: een mobiel of tablet, een computer, een streaming apparaat (Android TV, Apple TV, Chromecast) of een Smart TV. Maar, let op: niet iedere Smart TV of streaming apparaat is geschikt.

Toen Ziggo en KPN vorig jaar aankondigden dat ze hun klanten Viaplay zouden gaan aanbieden, was mijn verwachting dat het als een extra kanaal op de televisieontvanger beschikbaar zou komen, zodat klanten eenvoudig naar Viaplay zouden kunnen zappen.

Maar helaas. Als je een Viaplay abonnement via Ziggo, KPN of T-Mobile afsluit, zul je nog steeds online moeten kijken. Dus ook qua gebruiksgemak schieten we er eigenlijk niks mee op. Vooruit, nog een dooie mus.

Eigenlijk bieden Ziggo, KPN en T-Mobile alleen een paar maanden korting bij de introductie van Viaplay. Dat is alles.

Een paar dagen na de publicatie van deze blog kwam het nieuws naar buiten dat de Formule 1-programmering bij Ziggo en KPN inderdaad als extra kanaal op de ontvanger te zien zal zijn. Dit is een extra stukje gebruiksgemak en verlaagt voor sommige mensen misschien wel de drempel om toch te blijven kijken. Een goede ontwikkeling in mijn ogen. De overige programmering van Viaplay zal niet op deze kanalen worden uitgezonden.

Over jaarabonnementen

Wil je alleen Viaplay kijken voor de Formule 1, dan heb je in principe geen jaarabonnement nodig. In 2022 heb je genoeg aan de maanden maart t/m november. De eerste race is namelijk op 20 maart, de laatste op 20 november. Als klant van Ziggo bijvoorbeeld zou je dan gebruik kunnen maken van het huidige aanbod en per eind november weer op kunnen zeggen. Het zou dan EUR 85,95 kosten om het hele seizoen van de Formule 1 te kijken.

Ben je niet geïnteresseerd in de Nederlandse televisieprogramma’s rond de Formule 1, maar wil je alleen de races kijken, dan kan het goedkoper. In mijn eerdere blog schreef ik al dat een jaarabonnement op F1 TV Pro, de online streaming dienst van de Formule 1-organisatie zelf, EUR 64,99 kost. Een stuk goedkoper dan een jaarabonnement op Viaplay. F1 TV Pro wordt ook per maand aangeboden voor EUR 7,99. Voor bestaande klanten van Ziggo zou het dan zelfs nog mogelijk zijn om voor vier maanden gebruik te maken van de aanbieding Ziggo (EUR 5 per maand) en daarna vijf keer een maandabonnement op F1 TV Pro te nemen. Dan ben je voor 2022 nog net wat goedkoper uit.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Je kunt natuurlijk ook afspreken om samen met vrienden of familie de Formule 1 te gaan kijken. Als je wilt, kun je de kosten dan delen. Bovendien is het een stuk gezelliger om samen je favoriete team (wat op dit moment uiteraard Red Bull Racing is en onder geen beding het team van Mercedes) aan te moedigen!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media:

Vorige

Tijd om mezelf weer op te laden

Volgende

Een paar meevallers en concreet maken toekomstplannen (deel 1)

  1. Thanks voor de update, ik wacht nog even met het maken van een keuze hoe ik de F1 komend seizoen ga volgen. Als ik het trouwens goed begrijp kan je als je via Ziggo of KPN Viaplay afneemt de kwalificatie en race straks ook via een ontvanger op hun kanalen bekijken. Zie https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-bevestigt-viaplay-formule-1-lineair-op-kanaal-200/

    • Dag Kaskoe,

      Dankjewel voor de heads-up! Ik had het ook gelezen gisteren, maar nog geen tijd gehad om het aan te passen. Inmiddels is de tekst van deze blog ook bijgewerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén