Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

We worden huisjesgemolken

Het huurcontract van ons appartement is bijna ten einde. Ruim een maand geleden stuurde ik tweemaal een bericht naar de verhuurder met de boodschap dat ik het contract graag wilde verlengen. Daar werd niet op gereageerd. Tot vorige week de telefoon ging. De verhuurder wilde wat afspreken “om erover te praten”. Voor mij was het al duidelijk: dit wordt geen goednieuwsgesprek.

Dit gebeurde er

Als je naar het buitenland verhuist, krijg je te maken met andere wetten en regels. Sommige dingen zijn beter geregeld dan wat we in Nederland gewend zijn, andere dingen slechter. Helaas bestaan er in dit land minder strikte regels ter bescherming van huurders. Ik laat de details verder even achterwege.

Het gesprek met de verhuurder ging helaas niet zoals gehoopt. Of misschien moet ik zeggen: het ging zoals ik al verwachtte. De huizenprijzen in dit district van de stad zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. De prijs van Koopwoningen is zelfs bijna verdubbeld in de afgelopen twee jaar. De verhuurder had dan ook een kort verhaal: hij wilde graag het huurcontract verlengen, maar dan wel met 50% extra huur. Nu kan ik hem in deze blog voor vanalles en nog wat uitmaken, maar daar schiet ik niet zoveel mee op. Binnen de regelgeving bestaat er een mogelijkheid (lees: maas in de wet) voor verhuurders om dit te doen, maar onsympathiek vind ik het wel.

Het mag duidelijk zijn dat ik niet ineens de helft meer aan huur wil betalen. Voor mij is het nog steeds dezelfde woning en in de omgeving is er ook niets veranderd wat een dergelijke huurprijs rechtvaardigt. Om nog maar niet te spreken over het feit dat akkoord gaan met zo’n deal natuurlijk helemaal anti-FIRE is. Jammer maar helaas, er zit niets anders op. We gaan…

Verhuizen!

Het wordt in dit land dan de vijfde huurwoning die ik zal betrekken. La quinta casa de FEF, of Casa de FEF 5, ik weet nog niet hoe ik het zal noemen (knipoog).

We besloten om er maar meteen werk van te maken. Het voordeel van zo vaak verhuisd te zijn, is dat je beter weet wat je echt nodig hebt en wat voor jou wel of niet belangrijk is aan een woning. Om wat voorbeelden te noemen:

 • Een inloopdouche – een harde eis van mij. In Casa de FEF 3 zat alleen een ligbad met een douchekop. Levensgevaarlijk en zonder douchedeur of douchegordijn is de hele badkamer nat na het douchen.
 • Voldoende opslagruimte in ingebouwde kasten – belangrijk, anders moeten we zelf extra kasten en rekken gaan plaatsen. Dat ziet er niet mooi uit en bovendien kost het ook nog geld om die aan te schaffen (en later eventueel weer af te voeren of te vervoeren).
 • Een mooi vormgegeven gebouw aan de buitenkant en een fraaie tuin rondom het appartementencomplex – leuk om te hebben, maar niet zo belangrijk. Je ziet daar niets van als je binnen bent.
 • Een balkon of dakterras – zou fantastisch zijn, maar zie je hier nauwelijks.

Naast de woning zelf is de locatie natuurlijk ook van belang. Hier schreef ik ook al over in de eerste blog van de verhuizing in 2019. De eisen waren toen:

 • Een maximale reistijd naar kantoor van 20 minuten
 • Een supermarkt op maximaal 20 minuten rijden
 • Een maximale rijtijd naar de autosnelweg van 20 minuten
 • Een nabijgelegen OV-verbinding naar de luchthaven
 • Een nabijgelegen OV-verbinding naar de naastgelegen stad, met een maximale reistijd van maximaal 45 minuten.

Sinds anderhalf jaar werk ik de meeste dagen vanuit huis (iets met een coronavirus). Het bedrijf heeft aangegeven dat dat in de toekomst ook zo mag blijven als ik dat wil. Dat biedt mogelijkheden voor de verhuizing, want de reistijd naar kantoor is daardoor minder belangrijk geworden.

Missie geslaagd

Net zoals bij de verhuizing in 2019 zijn we er ook dit keer in geslaagd om snel wat te vinden. Eind vorige week zijn we op pad geweest om een aantal appartementen te bekijken, onder andere in een nabijgelegen stad die we nog niet zo goed kenden. Die bleek in de afgelopen jaren flink vernieuwd te zijn en de huurprijzen liggen er ook nog eens een stuk lager dan het bedrag wat we nu iedere maand betalen.

Het appartement dat we er bezichtigden is iets kleiner dan wat we nu hebben, maar nog steeds meer dan groot genoeg. Het voldoet qua woning aan alle eisen en voor wat betreft de locatie aan de meeste eisen. Naar kantoor is het ongeveer een uur rijden, maar zoals gezegd werk ik toch overwegend vanuit thuis, dus is dat te overzien. Daar tegenover staat een huurprijs die honderden euro’s lager ligt dan onze huidige maandelijkse huur.

Alles opgeteld is het gewoon een prima deal en we besloten om naar dit appartement te verhuizen. De verhuizing is al binnen een paar weken, dus zal de volgende blog vanuit de nieuwe Casa de FEF komen!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media:

Vorige

De zin en onzin van sneller internet

Volgende

Verhuizing achter de rug, een nieuwe start

 1. Tom

  Zo, dat is een forse verhoging inderdaad! Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén