Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

Weggooien is zonde?

Ik had vroeger een ontzettende verzameldrift. Grotendeels ingegeven door een hobby waarbij computers en muziek betrokken waren, kocht en bewaarde ik veel. Heel veel.

Ontelbare “projectjes” heb ik gehad. Iets opzetten, werkend maken, en dan…was het klaar. Weg uitdaging, op naar de volgende uitdaging! Of ik er spijt van heb dat ik zoveel tijd en geld heb besteed? Totaal niet. Ik heb er veel plezier van gehad en heb er ook nog eens veel van kunnen leren, iets dat me in mijn loopbaan erg goed van pas is gekomen.

Zoals ik in de introductie van de website heb geschreven, ging ik in eerste instantie voor een jaar naar het buitenland. Een klein deel van het hobbytuig en andere bezittingen gingen toen mee, de rest van mijn spullen heb ik gestald bij mijn ouders op zolder. Want: weggooien is zonde. Bovendien had het zomaar zo kunnen zijn dat ik na een jaar weer terug was gekomen naar Nederland, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd.

Vijf jaar verder

Na vijf jaar in het Verre Oosten verhuisde ik naar een andere woning. Ja, jullie voelen hem al aankomen…de meeste van de spullen zaten nog in dezelfde doos waarin ik ze vanuit Nederland heb verscheept. Dit – grappige anekdote – tot woede van het verhuisbedrijf dat ik had ingehuurd. De verscheping van mijn “huisraad” vanuit Nederland naar het Verre Oosten was namelijk gelimiteerd op volume, niet op gewicht. Ergo: strak inpakken, ieder hoekje en gaatje van de dozen opvullen. En daar was ik blijkbaar nogal goed in. De verhuizer die de dozen in kwestie optilde bleek zowaar een paar woorden Engels te spreken: “What is this?!?! It’s very heavy!!”. Maar, zo had ik besloten, er ging niks weg. De nieuwe woning was een stuk groter, dus daar konden de spullen makkelijk staan. En: weggooien is zonde.

Nog een jaar (en een boek) verder

Een tijdje na de verhuizing kocht ik bij de boekhandel het boek Goodbye, things van Fumio Sasaki. Ik was vooral nieuwsgierig naar het verhaal over de minimalistische levensstijl van de schrijver, maar toen ik begon te lezen, herkende ik mezelf steeds meer in sommige dingen in het boek. Net als de schrijver had ik veel spullen waar ik niks mee deed. En ondanks dat deze woning groter was dan de vorige, stonden die dozen eigenlijk toch wel in de weg.

Er waren zo’n zes jaar verstreken sinds mijn emigratie naar het Verre Oosten en het was niet waarschijnlijk dat ik op korte termijn terug zou komen. Thuis had ik een stuk of vijf verhuisdozen staan met spullen waar ik al die tijd niet naar omgekeken had. En dan al die spullen bij mijn ouders nog. Had ik al gezegd dat dat veel was? 35 dozen. En ik heb ze geen dag gemist.

Dus dat betekent…

Opruimen! Ik heb de dozen die thuis stonden opengemaakt en me voor alle inhoud afgevraagd: wat hiervan wil ik echt bewaren? En ik had met mezelf afgesproken dat als ik iets langer dan tien seconden in mijn handen had, het weg ging.

Het resultaat was goed. Ik heb maar een klein deel bewaard. Dingen van waarde heb ik grotendeels kunnen verkopen via internet, dat heeft me nog wel zo’n 400 euro opgeleverd. Ja…weggooien is zonde, tenminste: als iets nog verkoopbaar is. De rest heb ik weggegeven of alsnog weggegooid.

5 down, 35 to go

Eindelijk had ik die vijf dozen met spullen in het Verre Oosten aan de kant. Maar er stonden er in Nederland nog 35. Die heb ik uiteindelijk, als ik in Nederland was voor werk, in een aantal etappes opgeruimd. Ook daar met goed resultaat: ik heb weer voor een paar honderd euro spullen kunnen verkopen, en slechts één doos overgehouden.

Conclusie

Ik ben blij, voel me zelfs een soort van “bevrijd”. Iemand zei ooit eens tegen me dat het hebben van veel spullen ons alleen maar tijd kost. En daar zit wel wat in. Het heeft mij nu in ieder geval twee keer veel tijd gekost: door het eerst in te pakken, en vervolgens weer uit te pakken en op te ruimen.

De belangrijkste punten die ik geleerd heb en met jullie wil delen:

 • Als je veel spullen hebt, denk er dan eens over na welke spullen je echt regelmatig gebruikt of denkt te gaan gebruiken. Stop ze desnoods ergens weg om het te ervaren.
 • Overweeg om de spullen die in onbruik zijn geraakt weg te doen. Ze nemen alleen maar plaats in, maken van sommige ruimtes in huis misschien zelfs een rommeltje. Je kunt ze proberen te verkopen, dat levert dan financieel wat op. Je kunt ze weggeven aan iemand die het wel wil gebruiken, dan maak je er iemand blij mee. Je kunt ze ook nog weggeven aan een kringloopwinkel of aan de verenigingen die langs de deur komen om oude spullen op te halen. Als laatste optie kun je natuurlijk iets weggooien.
 • Wacht niet met opruimen totdat je gaat verhuizen. Verhuizen is op zichzelf al een hele kluif. Ga in de winter of als het slecht weer is eens de zolder op of het schuurtje in en begin dan voorzichtig te sorteren. Als je dan spullen hebt waarvan je vindt dat ze weg mogen, kun je ze zonder tijdsdruk te koop/te geef aanbieden.
 • Als er een verhuizing in zicht komt, zorg dan dat je opruimt vóórdat je gaat verhuizen. “Ik ruim het na de verhuizing wel op” werkt voor de meeste mensen niet.
 • Trap niet in de valkuil spullen uit het zicht te zetten met de gedachte dat ze daar niet in de weg staan. Uiteindelijk sta je er toch weer mee in je handen. Als je gaat verhuizen bijvoorbeeld, of een (zolder)kamer extra nodig hebt.
 • Als je wilt opruimen, ben dan niet te bang om dingen weg te doen. Ja, het heeft geld gekost om dingen aan te schaffen, maar dat geld is al weg. Het bewaren van spullen die je niet gebruikt voegt geen waarde toe.
 • Last but not least: als je spullen in een betaalde opslagruimte hebt staan zonder duidelijke aanleiding, besef dan dat ze daar iedere maand geld kosten, totdat je ze eruit haalt.

En als je gaat emigreren:

 • Zorg, als het enigszins mogelijk is, dat je drastisch opruimt, zodat je je na je emigratie geen zorgen hoeft te maken over je overtollige spullen.
 • Neem alleen het noodzakelijke mee. In het geval dat je voor langere tijd gaat, kun je overwegen om dingen voor dagelijks gebruik (zoals meubels) te verschepen, maar alleen als dat financieel gezien logisch is (soms is het goedkoper om nieuw te kopen).
 • Maak alléén gebruik van betaalde opslagruimte in Nederland als je 100% zeker weet dat je binnen afzienbare tijd terug komt! Niet alleen kost het iedere maand geld, je kunt de huur van zo’n ruimte ook niet stopzetten zolang je niet in Nederland bent (want je moet er dan wel zijn om de ruimte weer leeg te halen).
  Hint: als je er zeker van bent dat je terug gaat komen, maar als vrijgezel vertrekt naar het buitenland, zou ik er nog eens over nadenken of je er wel zo zeker van bent. 🙂
 • Als je besluit om spullen bij familie te stallen, zorg dan dat je ze vóór vertrek gesorteerd hebt voor verkoop, weggeven of weggooien. Jij of je familie kunnen dan later de opruiming een stuk eenvoudiger “uitvoeren”.

 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media:

Vorige

Smartphone versleten. Wat nu?

Volgende

Verhuizen in het Verre Oosten (deel 1)

 1. Yup….te herkenbaar dit. Mijn platencollectie verhuist komende maand weer terug naar onze bergzolder, dit is denk ik de vierde keer dat ze daar terechtkomen…maarja, emotionele waarde enzo. Ik vind het lastig om daar afscheid van te nemen, zover ben ik nog niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén