Financieel blog en meer vanuit het Verre Oosten

Wifi upgrade in Casa de FEF

Pasgeleden is de wifi voorziening in Casa de FEF vernieuwd. De reden was dat ik een aantal problemen met het oude wifi systeem op wilde lossen. Door al het thuisblijven en thuiswerken in de afgelopen periode is het onderwerp wifi actueler dan ooit en daarom leek het me een geschikt moment om de upgrade met jullie te delen.

Eigenlijk wilde ik in deze blog ook technische achtergrond over wifi geven, maar het verhaal werd daarmee zo lang en ingewikkeld dat het het doel van een financieel blog aardig voorbij zou schieten. Dus houd ik het op technisch vlak iets eenvoudiger.

Probleem 1: alleen 5 GHz is bruikbaar (voor mij)

Voor de hedendaagse huis-tuin-en-keuken wifi zijn twee stukken frequentieruimte toegewezen: een stuk op 2.4 GHz en een stuk op 5 GHz. Wifi kan gebruikt worden op één van die twee stukken, of op beide tegelijk voor extra snelheid.

De twee stukken frequentieruimte hebben hun voor- en nadelen:

  • Op 5 GHz is meer ruimte beschikbaar waardoor er ten opzichte van 2.4 GHz meer wifi netwerken naast elkaar kunnen bestaan en hogere snelheden gehaald kunnen worden. Maar, het signaal reikt in de praktijk niet zo ver. Een stenen of betonnen muur of verdiepingsvloer blokkeert al een groot deel van het signaal.
  • Op 2.4 GHz is het andersom: er is minder ruimte beschikbaar, maar het signaal reikt in de praktijk verder omdat het minder snel geblokkeerd wordt.

Beide stukken frequentieruimte zijn ook nog opgedeeld in kanalen. Door wifi netwerken op verschillende kanalen te gebruiken, kunnen er meerdere netwerken tegelijk worden gebruikt binnen de 2.4 GHz of 5 GHz ruimte. Wel zo handig, want zo kunnen jij en je buren tegelijk je eigen wifi netwerk gebruiken. Althans…

Het feit dat signalen op 2.4 GHz een groter praktisch bereik hebben, is ook een nadeel. In een stedelijke omgeving met veel woningen dicht bij elkaar (zoals hier het geval is) is er op 2.4 GHz simpelweg te weinig ruimte. In de praktijk zouden er in de 2.4 GHz ruimte hooguit drie of vier wifi netwerken naast elkaar kunnen bestaan die binnen elkaars bereik zijn. Worden het er meer, dan gaan de verschillende wifi signalen elkaar als het ware “overlappen”. De wifi netwerken gaan dan letterlijk door elkaar heen staan schreeuwen, wat resulteert in slechte(re) wifi verbindingen.

Sommige wifi routers (en wifi modems) zijn zo ingesteld dat ze automatisch een kanaal kiezen wat vrij is of waar de verstoring door andere netwerken zo klein mogelijk is. Maar dat geldt niet voor allemaal! Andere modellen wifi routers (of wifi modems) staan ingesteld op een standaard kanaal (bijvoorbeeld kanaal 1 op 2.4 GHz) en kunnen alleen handmatig op een ander kanaal worden ingesteld. Het kan dus zomaar zijn dat jouw wifi netwerk op hetzelfde kanaal staat ingesteld als dat van je buurman. Dat geeft dan al snel problemen.

Met behulp van een wifi analyzer app op een smartphone, tablet of laptop kunnen de wifi netwerken in de omgeving in kaart worden gebracht, inclusief het kanaal wat wordt gebruikt en de relatieve sterkte van het signaal. Zo kun je eenvoudig zien of jouw wifi netwerk misschien in conflict is met andere wifi netwerken en of er andere kanalen vrij (of beter geschikt) zijn.

Terug naar mijn eigen situatie. Een scan met een wifi analyzer app op mijn laptop laat zien dat er zo’n 20 wifi netwerken in mijn bereik zitten op 2.4 GHz! Hieronder zie je een screenshot daarvan. Er zijn te veel wifi netwerken binnen mijn bereik en de signalen overlappen elkaar massaal (elke boog representeert één wifi netwerk). Een aantal netwerken zitten zelfs precies op hetzelfde kanaal, wat tot maximale verstoring leidt. Het is kansloos om hier mijn wifi netwerk nog bij te zetten en te verwachten dat het goed zal werken.

Als oplossing heb ik mijn wifi zo ingesteld dat alleen de frequentieruimte op 5 GHz wordt gebruikt (simpelweg door het uitschakelen van 2.4 GHz in de router). Met de wifi analyzer app kan ik, als ik bij het raam ga staan, op 5 GHz alleen een paar hele zwakke wifi signalen zien. De rest van de frequentieruimte is leeg (binnen mijn bereik). Goed nieuws dus, want dat betekent dat ik zonder problemen mijn eigen wifi op 5 GHz kan gebruiken zonder verstoring van buitenaf.

Hieronder zie je nog een screenshot van de wifi analyzer, maar nu op 5 GHz. Het sterke signaal aan de linker kant is mijn eigen wifi.

Probleem 2: niet genoeg bereik op 5 GHz

Het nadeel van het gebruiken van de 5 GHz frequentieruimte, zoals ik eerder al uitlegde, is dat het praktische bereik kleiner is dan wanneer je wifi op 2.4 GHz gebruikt. Voor mij betekent het dat één router niet het hele appartement kan voorzien van wifi op 5 GHz. Dit was overigens de belangrijkste reden voor de wifi upgrade. Ik wil overal in huis zonder problemen wifi kunnen gebruiken.

Gelukkig zijn er oplossingen met de fancy naam mesh wifi (ook wel multiroom wifi genoemd). Simpelgezegd gaat het om een set van meerdere wifi routers die allemaal als basisstation dienen en zo ieder een deel van je huis van wifi voorzien. Technisch gezien is eentje daarvan het centrale apparaat (dat de verbinding naar het internet verzorgt), de andere werken als het ware als “satelliet” en communiceren met het centrale apparaat. De communicatie tussen de “satellieten” en het centrale apparaat verloopt draadloos of met netwerkkabels.

Als je meer wilt weten over mesh wifi (of multiroom wifi), dan raad ik je aan om even te zoeken op Youtube. Daar zijn veel Nederlandstalige video’s te vinden die uitleggen hoe mesh wifi (of multiroom wifi) werkt.

De upgrade

Ik heb dus een upgrade gedaan naar een mesh wifi systeem. Bij de aanschaf is er behoorlijk wat keuze met even zo diverse prijskaartjes. Het grote verschil zit hem vooral in de maximaal haalbare wifi snelheid. Maar, houd er rekening mee dat zelfs een goedkopere oplossing vaak meer dan snel genoeg is.

Ik wilde graag een betaalbare oplossing met compacte apparaten, en ben uitgekomen bij het TP-Link Deco X60 systeem. Het zijn ronde apparaten ter grootte van een conservenblik (ongeveer 10×11 cm) zonder uitwendige antennes en daardoor makkelijk te plaatsen (zie onderstaande foto). Een 3-pack (dus met 3 apparaten) is voldoende om hier het hele appartement te voorzien van een goed wifi signaal en kost in Nederland rond de 300 euro. Voor grotere woningen zijn er een 4-pack en 5-pack beschikbaar. Wil je toch een stapje hoger qua snelheid, dan betaal je daar al snel het dubbele tot drievoudige voor.

Het installeren van het Deco X60 systeem ging snel en eenvoudig. Het beheren van het systeem gaat via een smartphone app. Het enige wat ik heb ingesteld zijn de naam en wachtwoord van het wifi netwerk en het uitschakelen van 2.4 GHz. De rest van de instellingen (zoals de keuze van het wifi kanaal) zoekt het systeem zelf uit voor alle drie de apparaten. O ja, ik heb ook nog in kunnen stellen dat het groene lichtje aan de onderzijde ’s nachts uit is, zodat het in de slaapkamer geen lichthinder veroorzaakt.

Onder de foto heb ik nog een aantal tips geschreven.

Één van de TP-Link Deco X60 apparaten:

Tips

Heb je last van een langzame of haperende wifi verbinding? Kijk dan eens naar het volgende:

  • De plaatsing van je wifi router (of wifi modem). Wifi signalen worden door alle materialen (bijv. steen, beton maar ook hout) in zekere mate geblokkeerd. Heb je je wifi router (of wifi modem) in of achter je TV-meubel staan? Probeer het dan eens op je TV-meubel (in vrij zicht) te plaatsen. Heb je het apparaat in de meterkast staan? Dat is meestal geen fantastische plek (omgeven door muren en een deur), dus in dat geval zou ik proberen om het apparaat in zijn geheel te verplaatsen (bijv. naar de woonkamer), al moet de bekabeling in huis dat natuurlijk wel toelaten.
  • Andere wifi signalen binnen bereik. Download een gratis wifi analyzer app op je smartphone, tablet of laptop en bekijk je omgeving. Overlapt jouw wifi netwerk een ander netwerk (deels of helemaal)? Kijk dan of je een ander kanaal kunt vinden wat vrij(er) is en wijzig het wifi kanaal in je router of modem. Let op: je hoeft alleen het kanaal op je router (of modem) te wijzigen. De aangesloten toestellen (smartphones, tablets, laptops enz.) volgen vanzelf. Het vereist wel enige technische kennis om bij deze instellingen te komen.
    Als de 2.4 GHz ruimte echt vol zit, zoals bij mij, kun je overwegen om alleen 5 GHz te gebruiken. Houd er dan wel rekening mee dat oudere apparaten geen wifi op 5 GHz ondersteunen. Ook zal een wifi signaal op 5 GHz minder reikwijdte hebben dan op 2.4 GHz.
  • De te overbruggen afstand/oppervlakte. Wifi signalen hebben altijd een beperkt bereik, zeker als je wifi alleen op 5 GHz kunt gebruiken. Het is niet altijd mogelijk om een huis met meerdere verdiepingen met één wifi router te voorzien van een goed wifi signaal. In dit geval is een mesh wifi (of multiroom wifi) systeem meestal een goede oplossing.

Hopelijk hebben jullie wat aan de tips en is het verhaal een beetje begrijpelijk gebleven!


 


Abonneren via e-mail:

Wil je een e-mail ontvangen zodra er een nieuw artikel op fareastfire.nl is gepubliceerd? Abonneer je dan gratis (uitschrijven is mogelijk):

Loading

Deel op social media:

Vorige

Belastingaangifte 2020 deel 3

Volgende

De zin en onzin van sneller internet

  1. Bankspaarder

    Interessant leesvoer. Welke analyzer app heb je gebruikt?

    • Ik gebruik de gratis app “WiFi Analyzer” van Matt Hafner, te vinden in de Microsoft Store van Windows 10. Maar er bestaan veel alternatieven.

  2. Tom

    Leuk blog! Hier liep ik een aantal maanden terug ook tegenaan. Wij hebben nu een Fritzbox router en een Fritz Extender, werkt super samen met elkaar. Hadden we eerder moeten doen…

    • Goed om te horen! Ik denk dat de wifi installatie bij veel mensen ongemerkt niet optimaal is. Tegelijk moet ik ook zeggen dat als we echt op detailniveau zouden gaan kijken naar de techniek achter wifi er nog veel meer dingen een rol spelen dan wat ik in de blog heb beschreven. Gelukkig zoeken veel van de hedendaagse wifi apparaten het grotendeels zelf uit qua instellingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén